вівторок, 26 листопада 2013 03:42

На донецький євромайдан пригнали "тітушок", але бійку відмінили
11

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Увечері 25 листопада на донецькому "євромайдані" намагалися спровокувати скандал невідомі чоловіки спортивної статури. Під час мітингу на підтримку євроінтеграції двоє почали віднімати мікрофон і вимагати дати їм слово. Журналісти і громадські діячі попросили втручання представників влади та міліції. Після невеликої сварки спортивні чоловіки відступили.

Невідомі стояли серед учасників акції до тих пір, поки хтось не дав їм команду віддалитися. Дві групи по 15 чоловік в кожній покидали територію "євромайдану" практично стрункою колоною. Так само осторонь за ними спостерігали інші спортивні чоловіки - одягнені переважно в чорне.

Супротивники "євромайдану" не хотіли називати свої імена, але журналісти пізнали серед організаторів заварушки деякого козачого отамана Олександра Солодовника. Той, як кажуть, признався, що прийшов до пам'ятника Шевченко, щоб проводити контр-акцію - виступати проти ЄС і за єдність слов'янських народів.

Виявилось, що заявки на проведення мітингу саме в цьому місці в понеділок подали чи то 4, чи то 6 громадських організацій. Про це повідомив секретар Донецької міськради Сергій Богачев, який також прийшов до місця проведення акцій. Проте він не став уточнювати, про які саме організації йде мова.

- Наші рекомендації були не провокувати якісь конфлікти і провести це настільки демократично, наскільки це тільки можливо, - сказав Сергій Богачев.

Йому дозволили виступити. Секретар міськради розповів мітингуючим про загрозу скорочення штату на заводі "Норд", який залежний від російського ринку. Він виразив заклопотаність можливими економічними труднощами. У відповідь присутні почали кричати: "Ганьба"!

У зв'язку з провокаціями учасники "євромайдану" вирішили відмовитися від ідеї установки наметів - їм дали зрозуміти, що в цьому випадку акцію розженуть. У мерії говорять, що доки не мають наміру подавати до суду, щоб заборонити одночасне проведення заходів протиборчих сил. Але вже відомо, що у вівторок в безпосередній близькості з "євромайданом" проведуть свою акцію за дружбу з Росією та Митний союз місцеві сепаратисти - у тому числі партія "Російський блок".

Вдень біля пам'ятника Шевченка звучали українські пісні, великий прапор Євросоюзу і національні прапори України люди встановили у флагштоки. Борці за європейський вибір роздали в Донецьку 2 тисячі листівок. На майданчику перед пам'ятником встановили мольберт з картиною, на якій зображений прапор Євросоюзу, а внизу на тлі прапора - терикони та шахтні копри. Автор твору - одна з учасниць акції протесту, художниця Олена Емченко.

6 активістів залишилися чергувати на "євромайдані" на ніч.

Варто додати, що "майдан" - нове явище в історії Донецька. Два роки тому поставити і утримати наметове містечко вдалося місцевим чорнобильцям. Вони більше місяця жили біля Пенсійного фонду - доки табір протестуючих не знесли працівники комунальних служб. При цьому загинув 69-річний шахтар інвалід Геннадій Конопльов.

Зараз ви читаєте новину «На донецький євромайдан пригнали "тітушок", але бійку відмінили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути