четвер, 11 квітня 2013 17:40

МВС підтримує ініціативу створення Держбюро розслідувань

МВС підтримує ініціативу створення Держбюро розслідувань
Фото: citi.cv.ua

Міністерство внутрішніх справ підтримує ініціативу створення незалежного державного бюро розслідувань. Наголошує, що МВС налаштовано на конструктивну співпрацю з міжнародною організацією Amnesty International, яка запропонувала створити таке бюро.

Про це розповів Богдан Лизогуб, начальник інспекції з особливого складу МВС.

Представники Amnesty International зазначають, що така організація ефективно боротиметься з міліцейським свавіллям.

"Фактично створення незалежного бюро розслідування уже закладено у наше законодавство. Дійсно якусь підслідність можна туди передати пов'язану з випадками перевищення влади і катування. Я не бачу у цьому проблему. Це потрібно вирішувати у законодавчому порядку і розгляду відповідного законопроекту у парламенті. Це можна провести і ніхто не заперечує щодо створення такої незалежної інституції. У наших умовах зараз обговорюється оптимальний спосіб її створення", - заявив Лизогуб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Торік на міліціонерів поскаржились більше 100 тисяч українців - Amnesty International

Представники організації наголошують, що створення такого органу передбачено новим Кримінально процесуальним кодексом.

"Українська влада повинна терміново вжити заходів для припинення широко поширеної практики тортур з боку працівників міліції та щонайменше створити дійсно незалежну, неупереджену та ефективну інституцію для розслідування скарг на дії міліції. Досі не було зроблено жодних конкретних кроків зі створення незалежного механізму підзвітності міліції. Рівень міліцейського свавілля продовжує зростати, а винні правоохоронці залишаються непокараними", - заявив Давід Діаз Жожекс, заступник директора програми Amnesty International у Європі та Центральній Азії.

Представники організації зазначили, що прокуратура не в змозі належним чином розслідувати вчинені міліціонерами злочини, оскільки вони щоденно працюють зі співробітниками міліції.

"Відповідно до рекомендацій Ради Європи, структура з розгляду скарг на неправомірні дії правоохоронці має відповідати принципу незалежності, насамперед від МВС та Генеральної прокуратури, а також мати безперешкодний доступ до приміщень міліції, доказів та документів. До повноважень цього органу має входити всебічне розслідування справ з подальшою подачею їх кримінальному прокурору або Управлінню внутрішньої безпеки МВС", - зауважив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Amnesty International Ukraine прогнозують, що Євросуд буде на боці Тимошенко

І додає, що слідчий орган має розслідувати якнайшвидше та інформувати постраждалих про хід розслідування. На запитання про фінансування створення такої організації представники Amnesty International наголосили, що це відповідальність уряду. І зауважили, щоб новостворене бюро мало ефективність, офіси організації мають бути не лише у Києві, але і у регіонах.

 

Зараз ви читаєте новину «МВС підтримує ініціативу створення Держбюро розслідувань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути