пʼятниця, 30 січня 2015 16:51

Муженко працює не на армію, а на Порошенка - експерт

Муженко працює не на армію, а на Порошенка - експерт
inforesist.org

Начальник Генерального штабу Віктор Муженко підіграє президенту Петру Порошенку, який сподівається досягти миру на Донбасі.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав полковник у відставці Володимир Ларцев.

"Чому Муженко сказав, що воюють окремі військовослужбовці російської армії, а не регулярні частини? На мій погляд, він підіграє президенту, який сподівається шляхом переговорів досягти угоди про перемир'я, про припинення військових дій. Якби він визнав те, що воюють регулярні військові частини російської армії, то відповідно це спричинило необхідність введення воєнного стану та оголошення війни Росії. Муженко залежить від Порошенка. Незважаючи на прорахунки, які він допустив в керівництві діями нашими військовими формуваннями на Донбасі, президент продовжує його тримати на посаді і не замінювати. Відповідно, він змушений слідувати його лінії", - пояснив експерт.

У той же час, за словами Ларцева, начальник Генштабу намагається прикрити стан справ по лінії військової розвідки.

"Муженко безпосередньо прикриває слабкість нашої розвідки. А нею керує Генеральний штаб. Військова розвідка не тільки проводить дії з взяття "язиків", з отримання оперативної інформації про дії конкретних підрозділів (хто, де знаходиться), але і такі речі, як отримання інформації про накази, які віддаються у військових частинах, в даному випадку російської армії. Наша розвідка, на мій погляд, не може дістати ці документи у тих військових частин РФ (які, я не сумніваюся безпосередньо беруть участь у військових діях), які підтверджували б, що таким-то наказом від такого-то числа під грифом "Таємно" було дано вказівку командирам щодо участі тих чи інших підрозділів", - зазначив колишній військовий.

Також, за словами експерта, операція навколо донецького аеропорту виявилася безуспішною для української сторони.

"Якщо говорити про критику з боку окремих комбатів, то Муженко дійсно, на мій погляд, допустив низку серйозних помилок в керівництві військових дій. Так як він безпосередньо взяв на себе керівництво з відбиття наступів в районі донецького аеропорту в грудні, відсторонив там ряд командирів, які фактично успішно здійснювали цю діяльність. В результаті безуспішної операції з розширення плацдарму в районі аеропорту, наші змушені були не тільки відступити, але і військовослужбовці потрапили в полон. Муженко, як військовий начальник, безпосередньо в цьому винен. Крім того, він прикриває свої помилки тим, що зрештою не потрібно було утримувати термінал. Безумовно це стало символом. Але з військової точки зору, ніякого сенсу не було. І треба було прислухатися до думки комбатів, щоб підірвати ці термінали і ще більше підірвати цю злітно-посадкову смугу, відійти на Піски, зміцнити там позиції і вже безпосередньо з інших позицій контролювати термінал. Це мало супроводжуватися відповідним інформаційним впливом як на особовий склад так і на населення країни, для яких донецький аеропорт став символом українського Сталінграда", - резюмував Ларцев.

Зараз ви читаєте новину «Муженко працює не на армію, а на Порошенка - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути