неділя, 19 серпня 2012 09:31

Спецтема: Боротьба за "мову"

"Мовний закон розцементує державу. З двома мовами важче говорити про єдність"

"Мовний закон розцементує державу. З двома мовами важче говорити про єдність"
Україномовні поступово починають обстоювати власні права, підкреслює Ростислав Семків Фото: day.kiev.ua

Повільна українізація почне згортатися. Не швидко, але буде. Це не катастрофа. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив культуролог, директор видавництва "Смолоскип" Ростислав Семків.

"Щонайменше 20 мільйонів україномовних у цій країні нікуди не дінуться. Новий закон їх лише згуртує. У подальші десятиліття мовна ситуація особливо не зміниться", - зауважив він.

Президент України Віктор Янукович 8 серпня підписав закон "Про основи державної мовної політики". Він дозволяє оголошувати регіональними мови національних меншин із представництвом понад 10 відсотків у регіоні. Закон ухвалений для підтримки в Україні російської мови, вважають більшість експертів.

"Мовний закон розцементує державу. З двома мовами важче говорити про єдність. Ідентичностей буде більше, і це розмиватиме почуття належності до єдиної держави", - наголосив Семків.

За словами експерта, україномовні поступово починають обстоювати власні права.

"Голосують гаманцем. Коли людина заходить до супермаркету, і для неї принципово, якою мовою говорять, це поважна проблема для бізнесу. Багато компаній уже орієнтуються і на людей, які розмовляють українською. Бо покупець просто поміняє марку або фірму. Бізнесу однаково, аби воно гроші приносило", - підкреслив Семків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще дві області ввели регіональний "язик"

Культуролог зауважив, що проблеми будуть з державними службами, документацією, школами, садками: "Тут можливі найширші зловживання. У цих сферах держава мусить забезпечити пріоритетну позицію української".

Думки інших філологів щодо того, якою може бути мовна ситуація в країні за 20 років, читайте у журналі "Країна" № 31 (134) за 16 серпня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"Мовний закон розцементує державу. З двома мовами важче говорити про єдність"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

536

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути