Ексклюзиви
четвер, 21 лютого 2013 12:27

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

"Момот послав керівника "Ітери" на три літери, а за три дні його застрелили"- Тетяна Чорновол

"Момот послав керівника "Ітери" на три літери, а за три дні його застрелили"- Тетяна Чорновол
До вбивств Щербаня і Момота могло бути причетне керівництво "Ітери". Фото: intv.ua

Генеральна прокуратура головним мотивом вбивства Євгена Щербаня вважає конфлікт інтересів між його компанією Індустріальним союзом Донбасу (ІСД) та ЄЕСУ Юлії Тимошенко. Утім, у 1996 році ці дві фірми співпрацювали, а основним їхнім конкурентом у Донецькій області була російська газова компанія "Ітера". Саме їй була вигідна смерть колись найбагатшої людини Донеччини. Про це у інтерв'ю Gazeta.ua сказала журналіст Тетяна Чорновол.

Чому Юлія Тимошенко не могла замовити вбивство Євгена Щербаня?

- Головним мотивом вбивства Тимошенко прокуратура називає той факт, що на початку року, 12 лютого 1996 року, губернатор Донеччини Володимир Щербань видав певне розпорядження. Відповідно до нього всі підприємства повинні були купувати газ в Індустріального союзу Донбасу. Прокуратура робить висновок, що через це розпорядження ЄЕСУ Юлії Володимирівни не міг зайти на ринок в Донецькій області. Отже Євгена Щербаня треба було вбити, щоб зайти туди замість ІСД. В чому перекручення фактів? На той момент вже було погоджена співпраця ЄЕСУ та ІСД. ІСД купувало газ у Тимошенко і далі вже продавало підприємствам Донецької області. Це розпорядження Володимир Щербань видав для того, щоб боротися не із ЄЕСУ, а з іншою компанією - "Ітерою". До 1996 року вона була найбільшим постачальником газу в області. ЄЕСУ ніколи напряму не постачала газ підприємствам Донеччини, а от "Ітера" — так. Суть конфлікту була зав'язана на тому, щоб викинути "Ітеру" із донецького ринку газу. Щербань хотів мати адміністративні важелі боротьби з нею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В обвинуваченні Тимошенко у вбивстві Щербаня знайшли "абсолютну брехню"

Доказ цього - інтерв'ю Михайла Поживанова, тодішнього мера Маріуполя. Його важко запідозрити у заангажованості в нинішній темі, бо це інтерв'ю він дав у 1996 році. Розповідає, що після цього розпорядження на підприємства у його місті почали тиснути, щоб ті переходили на газ ІСД та ЄЕСУ - спільного монополіста. Він був створений в інтересах Щербаня і Ахметова. Поживанов розказує, що їм погрожували, Щербань казав підприємцям, що 9 грамів свинцю - дуже дешеві. Таким чином забирали клієнтів у "Ітери".

Для "Ітери" Донецький ринок був таким важливим?

- Донецька область була найбільшим споживачем для останньої. То ж втрата цього ринку для російської компанії загрожувала серйозними фінансовими збитками. "Ітера" боролася за кожне підприємство протягом усього 1996 року. Вели переговори з директорами, пропонували дешевий газ. З часом займалися шантажем. Тоді часто за газ платили не грошима, а продукцією. Були випадки, коли "Ітера" брала за газ продукцію, яка була потрібна для виробничого циклу іншого підприємства. Його ставили в умови, за яких заради цієї продукції воно могло вести бізнес саме з ними. "Ітера" вела кампанію дуже жорстко. В певний момент вони заангажували до себе людину, яка входила в коло найбільш впливових осіб Донецької області. Це такий собі Шведченко. Він став директором українського філіалу для того, щоб допомагати "Ітері" боротися за область. Він мав великі зв'язки, був людиною кола Щербаня. Пішовши до "Ітери" став зрадником. На новій посаді пропрацював два тижні. Тоді його застрелили.

Як події розвивалися далі?

- Дуже швидко. Це нагадувало поїздку на авто без гальм. Конфлікт спричинив убивство Олександра Момота, одного із ідеологів створення ІСД, яке також вішають на Лазаренка. Свідок Мар'їнков також давав покази на Лазаренка. Та це не має ніякого логічного пояснення. Тому, що від смерті Момота нічого не змінилося. Все як працювало, так і працювало. Він був дуже інтелектуальною людиною. Запустив певні схеми в ІСД, але не був власником і особливо не впливав на його діяльність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Володимир Щербань дасть свідчення проти Тимошенко - ЗМІ

В чому причина його смерті?

- Отримала інформацію, що напередодні загибелі, він мав зустріч із керівником "Ітери" Ігорем Макаровим. Там ще був Віталій Гайдук (співвласник ІСД - gazeta.ua). Це стовідсоткова інформація, але я не можу відкрити її джерело. Зустріч відбулася на кораблі "Посейдон" - ресторан-сауна, припаркований біля мосту Патона у Києва. Як мені розповіли очевидці зустрічі, вона була не те що на підвищених тонах, а Момот просто послав керівника "Ітери" на три літери. І за три дні він загинув.

В принципі Ігор Макаров, керівник "Ітери", був людиною непростою. Зокрема мав зв'язки із кримінальними колами — російськими лідерами кримінального товариства, зокрема Япончиком. Тому в ті часи було не припустимо проковтнути такі образи. Хоча Момот придумав більшість схем, з допомогою яких господарі Донеччини заробляли свої капітали. І заробляють і досі. Тож до цих двох убивств Щербаня і Момота могло бути причетним саме керівництво "Ітери".

Зараз ви читаєте новину «"Момот послав керівника "Ітери" на три літери, а за три дні його застрелили"- Тетяна Чорновол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

77

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути