четвер, 16 жовтня 2014 18:09

Мільйон чиновників люструють за півтора року — Волох

16 жовтня набув чинності закон "Про очищення влади". В той же день Кабмін оприлюднив список перших звільнених з посад. Це керівники та заступники державних служб та агентств. Також дев'ять членів та голова Нацкомісії з питань цінних паперів та фондового ринку. У списку є й замміністр оборони Ігор Кабаненко.

Про люстрацію Gazeta.ua говорить з одним з ініціаторів законопроекту Карлом Волохом.

Автор: Gazeta.ua
 

-Перевіряти починає, умовно кажучи, Кабмін. Починає з міністра юстиції і його заступників. Після міністр юстиції формує в себе люстраціний департамент і Громадську раду, члени якого проходять перевірку. Далі — міністр юстиції проводить люстрацію за допомогою цілого ряду установ, скажімо, податкової служби. Перевіряють, наприклад, керівництво Генпрокуратури. Перевірили. Потім генеральний прокурор відправляє документи про згоду на перевірку своїх працівників. В результаті чекають відповіді — пройшов люстрацію чи ні.

Яка роль в люстрації Громадської ради?
-До люстрації вона має опосередковане відношення. Головна функція Громадської ради — це спостерігати за процесом. Перше, контролювати скарги, які приходитимуть від людей. Друге, реагувати на поблажливе ставлення до чиновників, якщо таке бачатимуть.

Які небезпеки у втіленні закону?
-Їх немає. Уникнути люстрації дуже складно. Єдине — можуть вислизнути з-під люстрації, отримавши статус учасника бойових дій. Тому плануємо поставити там своїх людей, щоб пильнувати як використовується цей статус.

Поправки до закону не дозволятимуть чиновникам уникнути "чистки"?
-Перша версія закону і остаточна відрізняється винятково тим, як побудовано цей закон. Люстраціний критерій залишився той же.

Автор: Gazeta.ua
 

Скільки часу потрібно на люстрацію мільйону чиновників?
-Орієнтуємось на півтора роки. Перевірки починаються з 1-го листопада. Все дуже просто. Розглядати персональні справи по кожному не потрібно. Перевірятимуть чи співпадають дані про майно дійсності. Також — що придбав за час перебування на державній службі і чи відповідає воно рівню доходів. Дані передають керівництву працівника. Якщо хтось не пояснив походження майна, то його звільняють.

Як контролюватимуть, щоб ці люди не потрапили на посаду знову?
-Перевірятимуть по спеціальному реєстру. До речі, він буде загальнодоступним. Тобто звірятимуть з реєстром чи немає у списку людини, яку братимуть на державну роботу. Крім того, людина сама по собі проходитиме люстраційну перевірку. Її робитимуть кадровики міністерства чи відомства.

Як бути з чиновниками, які балотуються в парламент, хоча підпадають під люстрацію?
-Виборні посади не підлягають люстрації. Для них люстрація — це вибори. Нехай, народ їх люструє сам, не голосуючи за них. Це європейський підхід.

 

Зараз ви читаєте новину «Мільйон чиновників люструють за півтора року — Волох». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути