Ексклюзиви
неділя, 24 лютого 2013 19:30

Мета Януковича — стати хазяїном країни - Карасьов

Мета Януковича — стати хазяїном країни - Карасьов
Вадим Карасьов. Фото: obozrevatel.com

У президента Віктора Януковича цілі автократа, а не демократа. Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи" розповів директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Для демократа способи досягнення мети — це формування широких коаліцій, пошук союзників, розтлумачення своїх ініціатив, звернення до виборців, спроби переконати більшість. Наприклад, так діяв Обама під час медичної реформи. Або коли Меркель намагається вирішити проблеми Євросоюзу в дискусіях з керівниками інших країн. Автократичні лідери пострадянського штибу, яким є Янукович, діють напролом, із позиції сили. Все вирішують через примус, тиск, пресинг. Головне — перемогти, бо тоді отримуєш усе. Тому конкурентів не повинно бути", - зауважив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ключ перебуває в руках України" - Європейські лідери розповіли, чого очікують від Януковича

На його думку, історичних цілей у таких президентів, як Янукович, Лукашенко, Путін — немає.

"Завдання — втримати миттєву удачу перемоги. Основний інстинкт такої влади — консервація. Бо це власність, доходи, статус. Європеїзація країни означатиме, що до влади прийде нове політичне покоління. Тому завдання Януковича — зберегти цей перехідний стан суспільства. Світ рухається, а пострадянські країни зупинилися. Янукович не йде ні в бік Європи, ні в бік Митного союзу. Він просто викачує ресурс з України з єдиною метою — продовжувати володарювати. Мета Януковича — стати хазяїном країни. Поки що він хазяїн влади", - наголосив Карасьов.

За словами політолога, така політика Януковича призводить до того, що немає ні його особистого прогресу, ні прогресу його політичної сили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фесенко пояснив, як деякі українські політики неадекватно поглядають на Європу

"Якщо ти директор автобази, то переносиш це на країну. Так свого часу Кучма керував Україною, як "Південмашем". Прийшла б Тимошенко — керувала б країною, як піар-агенцією. Янукович починав моделювати Україну, як автобазу, потім — як Донецьку область, де був губернатором. Президент бачить: якщо олігархи вестимуть самостійну політичну гру, це може повернутися проти нього. Тому нещадно витісняє їх в економіку. А державне управління, політичні процеси зосереджені у вузькому колі молодих донеччан — Сім'ї", - сказав він.

Карасьов вважає, що Янукович здатен до змін та перетворень. Але всі вони будуть направлені на його перемогу 2015 року.

Зараз ви читаєте новину «Мета Януковича — стати хазяїном країни - Карасьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути