вівторок, 22 вересня 2015 10:00

Мером Одеси хоче стати екс-студент школи КДБ Саша Боровик

Мером Одеси хоче стати екс-студент школи КДБ Саша Боровик

Життя скандально відомого Саші Боровика сповнене крутих віражів. Після лютневого блогу в "Новому времени" Слави Рабиновича про "призначення в уряд людини високого калібру", гарвардського юриста з досвідом роботи у Силіконовій долині - вся країна очікувала приходу ефективного фахівця, який допоможе запустити українські реформи та залучити іноземні інвестиції. 

Кілька місяців потому про Сашу Боровика, як про реформатора, не було чутно нічого, аж поки у травні його чемно попросили звільнити займаний кабінет. Частину просунутої громадськості буквально рвало на шматки, оскільки у неї було стійке переконання, що після вигнання Саші з Мінекономіки країну очікує міжнародне забуття і фінансовий Армагедон. Насправді трагедії для країни не сталося. Зате у біографії Боровика одразу знайшлися темні плями в репутації. Виявилось, що Гарвардський юрист Microsoft навчався у московській школі КДБ, а потім опинився у Чехії з підробленим дипломом хімічного факультету.

Здавалося, така шокуюча правда поставить хрест на будь-яких кар'єрних амбіціях. Однак, навпаки, колишнього комуніста підібрали, обтрусили і запросили бути радником у самій Одесі. Глава тамтешньої облдержадміністрації Михаїл Саакашвілі не лише врятував Боровика від осуду за "ленінське" минуле, а й став його наступною кар'єрною сходинкою.

З інсайдерських джерел стало відомо, що пан Боровик буде офіційно висунутий на пост мера Одеси від партії Блок Петра Порошенка "Солідарність" уже в середу, 23 вересня.

Розмовляємо з Сашею Боровиком по телефону.

"Ви справді збираєтесь балотуватися в мери Одеси?"

Саша відчутно ніяковіє. Робить паузи, сміється, а потім кілька хвилин розказує про командну роботу і рішення команди, яке вона прийме остаточно.

"Ну все-таки, була розмова про можливе балотування?" - допитуюсь.

"Ну, якось до нас прийшла достатньо велика група осіб, сказали, що вони представляють 43 громадські організації, зв'язані з Євромайданом Одеси, сказали: "Саша, ми тут провели зібрання, хочемо тебе висунути на мера від нашої організації". Потім одного разу Павло Шеремета приїздив до Одеси на зустріч із партією, яка йому цікава, вона називається "Сила людей", і сказав мені: "Тобі треба іти в мери". А ми сказали, що знаєте, про це рано говорити, давайте подивимось який буде політичний розклад і кон'юнктура", - розказує Боровик.

"А ви самі хочете бути мером? Як не як уже кілька місяців в Одесі, мабуть, відчули місто", - намагаюся розкрутити Боровика на детальнішу розмову.

"Ну, якось до мене один політолог із незалежних від нашої команди підходив і сказав: "Саша, я тут порахував, то 10 відсотків молодих людей до 30 років прийдуть на вибори, що більше, ніж звичайно, і ти без проблем виходиш у другий тур. І там можеш виграти". Знову ж таки, я не дуже придивлявся до тих цифр, але вони якось проходили повз мої очі і я все почув. Але завтра у нас буде зібрання і ми все скажемо", - відповідає Саша, даючи знати, що мерські амбіції у нього є, і вони серйозні.

Наскільки успішним мером одного із ключових економічно розвинених міст може бути Боровик - покаже час. Очевидно, міністр економіки Айварас Абромавичус мав рацію, коли в інтерв'ю "Українській правді" однією з причин звільнення Боровика назвав "незадоволене його бажання піти в політику", а не працювати щоденно над непростими завданнями у міністерстві.

Історія Саші Боровика, як потенційного мера - це ще одна сага про те, як не щастить на господарів найбільшим українським містам. Не встиг Київ забути історію сходження на посаду мера Леоніда "Космоса" Черновецького, а Харків - Геннадія Кернеса, як Одесі пропонують працевлаштувати "агента КДБ", який не злазить із телеекранів і перших шпальт ЗМІ з порадами для країни.

"Кіт у мішку" - не кращий подарунок від влади для міста, яке вистояло від сепаратистських настроїв навесні 2014-го і є оплотом України на Півдні. Сумно спостерігати, як Україна дає шанс для людей із сумнівною репутацією.

Зараз ви читаєте новину «Мером Одеси хоче стати екс-студент школи КДБ Саша Боровик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути