четвер, 12 грудня 2013 22:58

Майдан врятував імідж України - Огризко

Майдан врятував імідж України - Огризко
Фото: pic.com.ua

Події на Майдані показали світу, що українці зроблять все для європейського майбутнього країни. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко.

США не виключають можливості застосування санкцій проти керівництва України. До чого це може призвести?

- Не думаю, що це правильно, і взагалі хороший сценарій - вводити санкції для країни. Вони унеможливлюють діалог. Маємо прекрасний приклад - Білорусь. Там ввели санкції і втратили країну. Це прямий наслідок політики їх введення, і якщо ми хочемо підписати Угоду із ЄС, то потрібно зробити все, для того, щоби знайти компроміси. Санкції не лише не корисні, вони гратимуть на руку Кремлю, який хоче, щоб Україна не підписала Асоціацію.

Звичайно, що все в світі реалістично в свій час, тому якщо західні партнери побачать, що ситуація всередині країни йде по негативному сценарію, то і такі речі можуть реалізувати. Але такий час ще не настав.

Європарламент закликає негайно почати посередницьку місію ЄС в Україні. Вона матиме вплив на реальний хід подій?

- Зауважу, що в сьогоднішній резолюції чорним по білому написано, що ЄС триматиме двері відчиненими, що хоче підписати Угоду, а технічні умови для його імплементації сторони шукатимуть.

Безумовно, що місія матиме позитивні наслідки, особливо якщо всі сторони прагнутимуть знайти позитивний результат. Суть посередників і полягає в тому, щоби максимально сприяти досягненню компромісу. Пам'ятаємо місію Кокса-Кваснєвського, яка себе виправдала, бо дала можливості максимально зблизити ЄС та Україну. Тому їхня участь була доцільна. І якщо нову місію очолять старі виконавці, то це буде продовження попередньої важливої місії з частково новими функціями.

Водночас, у резолюції міститься заклик до держав-членів ЄС погодитися на надання безвізового права в'їзду українців до ЄС. Чи можна це трактувати як підтримку українського народу в діях проти влади?

- Не варто говорити в діях проти влади, швидше тут йдеться про підтримку позиції народу. ЄС не хоче бачити Україну розділену на ворогуючі групи, а нормальне громадянське суспільство, яке має певну мету. Звичайно, це сигнал людям і спроба показати українцям європейські цінності. Це хороший крок зі сторони західних партнерів, особливо би було прекрасно, якби влада в цьому сприяла.

Путін каже, що Росія "нічого нікому не нав'язує" і готова працювати на експертному рівні з Україною з питань щодо Митного союзу. Яку позицію обійматиме Росія надалі?

- Політика Росії не змінюється протягом багатьох століть. Останні події говорять про неприкриту агресію, зокрема економічну, проти України. Тому політика Росії продовжуватиметься в цьому ж руслі: політика примусу до Митного союзу. Через що ключовим зараз для українських політиків має стати підписання Угоди про ЄС, що стане точкою неповернення до старого мислення, економічного порядку, і всім тим, що є "радянщиною".

Наскільки події на Майдані вплинули на імідж Януковича в очах Заходу?

- Очевидно, що непослідовність впливає на імідж будь-якого політика. І коли він робить заяву, а завтра робиться все навпаки, то це не сприяє на підвищення рейтингу політика. Від цього не лише постраждав Янукович, але й сама Україна, бо її не сприйматимуть як серйозного партнера, частково ототожнюючи із нинішнім президентом. А те, що відбулось на Майдані - врятувало імідж самої держави, як нації, яка прагне бути європейською і яка зробить все, аби досягти бажаного.

Зараз ви читаєте новину «Майдан врятував імідж України - Огризко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

66

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути