неділя, 05 січня 2014 13:40

Майдан "народить" справжню політичну силу — політолог

Майдан "народить" справжню політичну силу — політолог
Фото: lenta-ua.net

2014-й буде роком надії на оздоровлення української економіки. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Цибулько.

"По-перше, є ринки, цікаві для України — європейський та американській. По-друге, маємо хороші контракти із Китаєм. Це країна, яка довго підступається до дружби та стратегічної співпраці, але потім завжди є результат. По-третє, спаде хвиля ірраціонального тиску Росії, бо вона впаде в режим самозбереження. Чим менше вона на нас тиснутиме, тим легше ми розв'язуватимемо свої проблеми, в першу чергу, економічні. Сподіваюся, влада займеться пожвавленням внутрішнього попиту. Без цього економіка не може повноцінно існувати", - зауважив він.

За словами експерта, стратегічні підходи до економіки змусять владу уважніше поводитися на політичному полі. "Дочасних президентських виборів не буде. Перетворитися у європейського Піночета Януковичу не дозволяє ні економіка, ні суспільство. Чим швидше влада піде на поступки, тим скоріше почнеться пошук внутрішніх компромісів. Треба буде провести вибори міських голів, змінити виборче законодавство та Конституцію. Україні потрібен новий суспільний договір. Він, як правило, фіксується у вигляді змін до Основного закону", - наголосив Цибулько.

Політолог вважає, що в Кабміні відбудуться ротації. "Якщо Азаров для Януковича — сакральна фігура, варто піти на збалансований підхід до формування уряду. Якщо влада не ризикує розширювати коло своїх акціонерів, то має хоча б піти на регіональну збалансованість, аби були представлені всі області. В кожній з них є підготовлені люди, які можуть займати посади у владі. Незмінну кадрову "кузню" Донеччини треба збалансувати", - зазначив він.

Експерт впевнений, що Майдан "народить" нову справжню політичну силу, яка опиратиметься на народ, а не олігархів. "Там дуже багато тридцятирічних громадських діячів. У нас недержавні організації завжди були джерелом рекрутування нових політиків. Зараз така цікава ситуація, що сама політична система вичерпалася. Партії не мають великого відгуку в суспільстві. Люди голосують за них від безвиході — відсутності вибору", - додав Цибулько.

Зараз ви читаєте новину «Майдан "народить" справжню політичну силу — політолог ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

135

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути