четвер, 20 лютого 2014 13:06

"Люди готові вішати всіх політиків" - Міщенко

Знизити градус протистояння можна розпуском парламенту

- Дівчата, йдіть звідси! - кричить чоловік у масці й касці. Молотком вибиває бруківку. В повітрі розривається світлошумова граната. Вогонь летить на голови. Від диму й газу важко дихати, пересихає горло. На столичній вул. Інститутській у вівторок відновилося протистояння між активістами Майдану і силовиками. Протестувальники йшли до Верховної Ради, де опозиція вимагала зареєструвати акт повернення до Конституції 2004 року. Їм відмовили. Парламент не запрацював, багатьох депутатів не впустили всередину.

- Я дві години проривався до Верховної Ради. Обходив з усіх боків. Не пускали ні самооборонівці з Майдану, ні міліція, - каже позафракційний народний депутат 43-річний Сергій Міщенко. - Ці самооборонівці навіжені. Я казав їм - я йду в Раду, бо там рішення приймаються. А вони: нам треба захопити владу. От і все.
Із Сергієм Григоровичем зустрічаємося у вівторок в столичній адвокатській конторі о 14.30. Хоч домовлялися - в парламенті об 11.00. У нього ввімкнений телевізор, де транслюють прямий ефір з-під Верховної Ради. Показують, як летять коктейлі Молотова, чути вибухи світлошумових гранат з підписом: "Є троє загиблих. Вони в Будинку офіцерів. Семеро - у критичному стані".

 

Чому мирний протест переріс у нове силове протистояння із загиблими?

- До цього довели політики. Люди не можуть чекати місяцями - дістало всіх. Це, як нарив, що набухає і в певний момент прориває. Біля Верховної Ради я побачив, що люди доведені до відчаю. Казали: ми готові вішати всіх -і владу, й опозиціонерів. І пояснюють, що ніхто не може взяти на себе відповідальність, місяцями не приймають рішень, зміни не відбуваються, тому братимуть все в свої руки. Майданом ніхто не управляє. Є частина активістів, для яких немає авторитетів серед опозиції, громадських діячів. Вони хочуть активних дій.

Опозиція упустила момент, коли можна було вирішити ситуацію. Ніхто не взяв на себе відповідальності за Майдан. Люди із самого початку просили: дайте нам лідера. Фактично хотіли одного кандидата на президентські вибори. Тоді більш активні майданівці й ті, хто б до них долучився знали, що чекати в майбутньому.

Зараз запізно визначатися з єдиним лідером Майдану?

- Ніколи не пізно. Але тоді б Майдан був контрольований. Зараз - неконтрольований, вулиця говорить. І влада, й опозиція помилилися. Влада думала, що Майдан розсмокчеться - через амністії. А опозиція розраховувала: якщо не контролюємо Майдан, люди візьмуть усе в свої руки, а ми очолимо процес. У революціях і війнах кожен використовує людей.

Який найімовірніший подальший сценарій подій в Україні?

- Зараз усе визначає вулиця. Влада робитиме все, щоб утримати владу. Силові спалахи продовжуватимуться. Янукович може показувати тільки силу, аби в майбутньому не було ніяких протестів. Це диктатура, зачистка.

Чому влада стріляє в громадян?

- Бо не можуть домовитися. За стіл перемовин із владою мали сідати не тільки опозиціонери, а й журналісти, представники іншої частини Майдану, яка не підтримує лідерів опозиції. Треба було розширювати круглий стіл. Не захотіли спілкуватися з активною громадськістю. Якщо з ними не спілкуються, вони говорять через вулицю.
На жаль, силові ситуації не завжди контролюються й пишуться у нас в країні. Російські технологи беруть активну участь у цьому. Ну, хто таку країну прийме в Європу? Там ніхто не проголосує, зважаючи й на економічну ситуацію.

Чи сильний зараз вплив Росії?

- Москва зацікавлена в радикалізації ситуації в Україні з одного та другого боку. У нас розділене суспільство на дві половини - які підтримують владу і проти неї. Тому пропонують зробити зачистку тих, хто не сприймає. Це призведе до більшого конфлікту, градус протистояння підніметься і на сході, і на заході країни.

Який вихід?

- Мирний шлях - стіл переговорів. І влада, й опозиція щось втратять. Межа компромісу - парламентсько-президентська республіка. Тоді опозиція бере на себе непопулярні заходи і втрачає рейтинги. Частково формує Кабмін. Якщо входять у "ширку", то втратять рейтинги на президентські вибори. Тому в уряд мають піти ті, хто не балотуватимуться в президенти. Опозиціонери кажуть, що повністю сформують уряд, а влада - що віддають тільки посаду прем'єр-міністра. Це не компроміс. Що Майдан добився? Зміни Азарова? Ще гірше стало. Виходить, що завдяки Майдану хтось отримає прем'єрське крісло з Партії регіонів.
Відставка Азарова знизила градус протистояння, але зараз він піднявся, бо ніхто не йде на поступки. Зараз ніхто не віддасть владу й грошові потоки. Майбутнє України залежить від того, що буде через рік. Влада зараз може втратити силу і рейтинги, а опозиціонери - лише рейтинги. Останніх роззули та роздягли. Тому їм потрібні рейтинги, щоб 2015 року виграти вибори.

Дострокових виборів президента не буде?

- Тільки з волі вулиці. Що опозиція, що влада вилазить на трупах людей. Якщо на смертях отримаєш посаду і зрадиш, знесуть і тебе. Боюся, що владу отримають голі й босі опозиціонери, і стане ще гірше. До них прийдуть їхні спонсори і скажуть: пора розраховуватися. Якщо сильний - пошле. Щоб не 90 відсотків викачувати з людей, а брати десятину. Царі, феодали розуміли, якщо податками і зборами збільшать десятину, це їх змете. Ситуація, що зараз, цим зокрема і спричинена. Люди не мають роботи, не можуть учитися, платити за квартиру. Щоб оформити спадщину - треба заплатити кілька тисяч гривень, стояти в чергах. Якби в нас була багата країна, нічого подібного на вулиці не було б. Вийшли ті, хто незадоволений економікою, життям, що їх б'ють і не чують бажань.

 

Куди зараз веде вулиця?

- Побачимо за кілька днів. Аби виправити ситуацію і знизити градус протистояння, треба розпустити парламент. Усі підуть на вибори - не на Майдан, а на виборчі дільниці. Розсіється увага. Майдан фактично розійдеться.

Якщо влада потопить у крові Майдан - що далі?

- Це диктатура - Білорусь, Росія. Але це буде найбільшою помилкою влади, бо Західна Україна нікуди не подінеться. Матимемо громадянську війну. Спілкувався з учителем із Тернопільської області. Він говорить: "Нам сказали по закону про амністію звільнити обласну державну адміністрацію. Ми це зробили. Але в нас заблоковані всі райдержадміністрації. Туди нікого не пускають". Від "регіоналів" вимагають писати заяви про вихід із партії. Я не уявляю, як депутати приїжджають на Західну Україну. Нардеп-"регіонал" Іван Мирний сказав президенту: "Я не знаю, як мені приїжджати на Західну Україну - на мій округ". На що той розпорядився: "Дайте йому охорону". На сході вони герої. Там, як і на півдні та в Криму, реально підтримують владу. Всі ці протистояння знову розділяють країну навпіл. Влада не сприймається в столиці. У неї є вихід - перенести столицю в Донецьк.

Янукович може добровільно піти?
- Це нереально. Він думає: за мною схід та південь країни, я не можу зрадити своїх виборців і показати слабкість. Який я президент зараз чи в майбутньому, якщо так чиню? Людина такої ваги залежить від виборців, бізнесменів, зобов'язань, того, що ти сидиш на цьому місці й боїшся його втратити. Ти не сам приймаєш рішення. Якщо думаєш піти, то здаєш команду, яка стоїть за тобою. Вони розуміють: якщо прийде хтось інший, їх посунуть. Хто зі своїх йому це пробачить? Він залишиться один. Зараз ситуація не така.
Країну можуть змінити олігархи. Але хіба опозиція домовляється з ними? Ходять, але що пропонують? Олігархам зараз вигідніше бути тут, аніж те, про що говорить опозиція. Це ж бізнесмени. Вони рахують кошти. Біля опозиціонера сидить свій олігарх, якого роздягли і роззули. Він каже: "Кому ти що віддавати зібрався? Я ж йшов із тобою на барикади, в найтяжчі хвилини тебе спонсорував, а ти з їхнім домовляєшся?". Від грошей залежать як нинішній президент, так і майбутні.

Як світ може відреагувати на події в Україні?

- Санкцій не буде. Західні держави розуміють, що це втрата України. Тоді розвертається до Митного Союзу. В Україні взагалі нікого не буде - зачистять усіх. Люди повиїжджають. Вони зараз уже це роблять. Я спілкуюся зі своїми знайомими та близькими. Всі готові виїхати навіть зараз.
Нині Захід є перемовником. Розраховує на вихід із кризи шляхом створення коаліційного уряду з опозиційним чи технічним головою та повернення до парламентсько-президентської республіки. Він може зробити швидкий прорив - за два-три роки. Щоб відчувалося - п'ять років. Але ніхто не розраховує, що щось зміниться. Як і у разі приходу до влади опозиції. Люди хочуть максимально швидкого результату. Через рік нагадають: ми вас привели до трону, а що ви зробили для нас? Народ буде незадоволений. Тоді й їх зметуть.

Як глибоко може впасти економіка та рівень життя українців протягом 2014 року?

- У разі найгіршого сценарію, коли вона впаде, це буде відкат та 20-30 років назад.

Як було б правильно перебудувати країну?

- Треба розуміти величезну проблему: хто б не прийшов до влади, всі крадуть. У нас немає Нельсона Мандели чи Вацлава Гавела. Перший 30 років просидів у в'язниці, зміг об'єднати білих та чорних і підняти країну до високого рівня, об'єднати її. Прийшов до влади не для того, щоб заробити мільярди. Гавела до влади привели фінансові угрупування. Але він сказав: "Хлопці, займайтеся бізнесом, не лізьте в політику. Я не дам вам красти". Лідер повинен показувати приклад, що він не в бізнесі, встановити рамки для олігархів, аби вони не крали. Має бути моральним авторитетом, який триматиме всіх у руках. У нас є моральні авторитети, але в них в нашій країні ніхто не хоче вкладати кошти. Ми маємо політику першого накопичення грошей, як при бандитських формуваннях у 1990-х. Тому, знаючи, що моральний авторитет не дасть красти, ніхто не фінансує його.

Вулиця може привести такого лідера?

- Може, але поки я такого не бачу.

Якщо Янукович знову піде на вибори, може перемогти?

- Якщо всі сили кинути на вибори, а опозиція не буде відстоювати свої результати, як це трапилося під час останніх перевиборів, коли опозиція програла у чотирьох із п'яти округів - влада виграє їх. Він готуватиме електорат до свого виграшу. Влада показує: ми тримаємо своїх виборців у постійній бойовій готовності до того, що треба за нашого голосувати. Окрім грошей, важливо, хто буде рахувати, як фальсифікуватимуть, як висвітлюватиме преса. Якщо всі сили кинуть на вибори, виграють їх.

Хоче стати генпрокурором

Сергій Міщенко народився в Борисполі на Київщині. Вчився у Чернігівському юридичному технікумі та Харківській юридичній академії. Працював слідчим, прокурором Київської області, заступником прокурора Києва, помічником генпрокурора Геннадія Васильєва.

Двічі ставав народним депутатом під №57 списку Блоку Юлії Тимошенко. Восени 2012 року зі скандалом вийшов із "Батьківщини", бо опинився на непрохідному місці.

Пройшов до Верховної Ради за 98-м округом Київської області. За Міщенка проголосували майже 36 тис. виборців.

- Поки що не задумуюсь над тим, де моя вершина кар'єри, - говорить Міщенко. - Міг би говорити про посаду генпрокурора, але незалежного. В нашій країні це майже неможливо. Краще бути тим, ким ти є - вільно ходити вулицями, не мати охорони, їздити в округ, де тебе радо зустрічають.

Дружина Тетяна - приватний нотаріус. Зараз в декреті - виховує 12-місячного сина Макарія. Подружжя також має дві доньки - 13-річна Дарина та 10-річна Ольга.

Зараз ви читаєте новину «"Люди готові вішати всіх політиків" - Міщенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути