пʼятниця, 03 лютого 2017 15:28

Лукашенко потихеньку йде від Путіна - політолог

Лукашенко потихеньку йде від Путіна - політолог
Reuters

Президент Білорусі Олександр Лукашенко розуміє можливу агресію з боку Росії. Тому "потихеньку" йде від РФ. Про це Gazeta.ua сказала політолог Олеся Яхно.

Складні відносини між країнами розпочались на початку 2014 року, нагадала вона.

"Партнери РФ із Митного Союзу - Казахстан і Білорусь - потрапили у дурну ситуацію. Виявилось, що повинні розділяти спільні ризики від агресії. Останній рік точаться дискусії, що Росія хоче відкрити воєнну авіабазу у Білорусі. Мінськ намагається різними способами від цього відмовитись. Розуміють, що в будь-який момент можуть використати цю базу проти них самих", - пояснила політолог.

Росія може собі дозволити санкції і певний час вичерпувати свої фонди. У Білорусії таких ресурсів немає, зауважила Яхно.

Білорусь перебуває у двоякій ситуації, вважає політолог.

"З одного боку є загроза агресивної політики. З іншого намагається себе убезпечити і налагоджує зв'язки з ЄС. Їм зняли санкції, вони зробили певні кроки з демократизації. Росії це не подобається", - сказала експерт.

2018 року в РФ відбудуться вибори президента і Путіну немає чим похвалитися, нагадала Яхно.

"Останні декілька місяців на російських федеральних телеканалах тема білорусів присутня активніше. Мовляв, там публікуються русофобські підручники, може відбутися Майдан як в Україні, а євроінтеграція ні до чого доброго не доводить. Лукашенко небезпідставно вважає, що є ризик експансії. Робить заяву на упередження", - зауважила політолог.

Всі пострадянські країни потрохи йдуть від Росії.

"Вона зробила помилкову ставку бути лідером, домовляючись військовим шантажем з ким і про що завгодно. А економічного потенціалу немає, відсутні ресурси. Вирішила собі полегшити шлях. Позиція РФ навпаки слабшатиме. Вона відлякує колишніх партнерів. Свого часу Путін заявив, що до Назарбаєва не було Казахстану. Такі заяви в умовах агресії проти України звучать дуже дивно", - сказала Яхно.

Формально криза відносин Мінська і Москви на руку Україні, вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко назвав Майдан ганьбою українського народу

"Білорусь і Казахстан, як партнери підтримали Україну. Мита, які ввела Росія після дії зони вільної торгівлі з ЄС, не розділяли. Там, де можливо, Білорусь підтримує нас. Коли була активна стадія військових дій, "Мінськ-1" і "Мінськ-2" жорстко вирішили питання щодо участі білоруських громадян на будь-якій зі сторін — автоматично кримінальна відповідальність. Бо Росія могла втручатись з території Білорусі. Така позиція на користь України", - пояснила Яхно.

Білоруський президент Олександр Лукашенко заявив, що Росія порушує міжнародні домовленості щодо кордону.
"Він мені прямо говорить: "Не звертай уваги. Я навіть цього не знаю, що ти мені сказав". Знає, не знає. Щось, напевно, знає, але не наважується сказати", - сказав Лукашенко про Путіна.
Зараз ви читаєте новину «Лукашенко потихеньку йде від Путіна - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути