вівторок, 03 грудня 2013 20:54

Лідера донецької "Батьківщини" Матейченка відпустили на волю
22

Фото: Фото і відео: Тетяна Заровна

3 грудня в Донецькому апеляційному суді змінили запобіжний захід голові Донецької обласної "Батьківщини" 43-річному Костянтину Матейченко. Його звільнили із залу суду під заставу в 17 тисяч гривень. Разом з ним звільнили ще двох підсудних. Колегія суддів апеляційного суду Донецької області відмінила рішення Артемівського горрайсуду і відправила справу на додаткове розслідування.

Матейченка та його "подільників" узяли під варту 5 серпня. Тоді його визнали винним у зловживанні владою та призначили покарання у вигляді 3 років колонії.

Донецька опозиція неодноразово заявляла про те, що кримінальне переслідування було сфабриковане за політичними мотивами. Справу відносно Матейченка відновили відразу після того, як він перейшов в опозицію до влади і висунув свою кандидатуру по округу № 46 на минулих виборах. Суперником Матейченка був кандидат від Партії регіонів Сергій Клюєв, проте рейтинги опозиціонера оцінювалися як дуже високі.

Артемівський міськрайонний суд Донецької області відправив Костянтина Матейченка у в'язницю разом з подружжям Красних - директором приватного підприємства Валерієм та його дружиною Оленою, яка працювала бухгалтером в підприємстві чоловіка. Так само заарештували сільського землевпорядника Галушка.

Усіх цих людей суд першої інстанції визнав винними в злочині, який нібито мав місце 9 років тому. Тоді Матейченко працював головою Покровської сільської ради. Він виніс на розгляд сесії проект землевідведення під кар'єр для здобичі гіпсу. Цей проект пройшов усі необхідні згідно із законом узгодження. Був винесений на сесію і схвалений депутатами. Звинувачення угледіло в цьому зловживання владою, оскільки проект, як виявилося через декілька років - не пройшов державну експертизу. Прокуратура дійшла висновку, що землі, віддані під кар'єр, придатні для сільського господарства. Хоча місцеві селяни з цим не згодні – кажуть, що кар'єр утворили на місці ярів.

- Замість доказів у вироку першого суду був перелік припущень. Там говориться, що усі 10 депутатів сільської ради, які одноголосно голосували за затвердження проекту, на питання захисту - чи розмовляв з вами Матейченко перед голосуванням відповіли: "До нас Матейченко навіть не підходив". Ці свідчення депутатів відбиті в описовій частині вироку, але в звинувачувальній частині говориться, що "провина Матейченко доводиться свідченнями депутатів, яких він переконав!". Навіть сам прокурор, який підтримував обвинувачення в суді, сказав: "Так, в діях Матейченко і Галушки немає ознак злочину в інтересах ТОВ "Деконський торговий дім". Можливо, вони діяли в помилковому розумінні інтересів служби". Це зафіксовано як на аудіозаписові судового процесу, так і в протоколі секретаря суду, - обурювався адвокат Євгеній Ісаєв.

/media/video/529706/2_529706.mp4

Адвокати підсудних заявили апеляційному суду, що було порушено право Матейченка і інших обвинувачених на захист. Обвинувачених Красних суддя в м. Артемівську неодноразово в ході судового процесу примушувала відмовлятися від адвокатів. Погрожувала підсудним, що відправить їх до в'язниці, якщо вони не відмовляться від захисту. Таких відмов в кримінальній справі є більше двох десятків. Адвокат Матейченка повідомив, що був вимушений вести справу опозиціонера з гіпсом на правій руці. Оскільки лікарняний адвоката суддя з міста Артемівська назвала способом затягування судового процесу.

/media/video/529706/1_529706.mp4

Незалежні юридичні експерти говорять про відсутність складу злочину у справі, по якій Матейченко 4 місяці провів у в'язниці.

Розгляд апеляції тривав майже 5 годин. Зал судового слухання не зміг вмістити усіх людей, які бажали підтримати Матейченка - на засідання прийшли близько 100 чоловік. Перед початком засідання активісти "Батьківщини" провели пікет біля будівлі апеляційного суду, вимагаючи звільнити опозиціонера. Суд в Донецьку дійшов висновку, що арешт Матейченка суперечить нормам КПК. Адже він батько 4 дітей, троє з яких є неповнолітніми, має на утриманні дружину та старого батька, раніше ніколи не притягувався до кримінальної відповідальності та не є небезпечним для суспільства.

/media/video/529706/3_529706.mp4

Варто додати, що доки Матейченко сидів у в'язниці, в господарському суді Донецької області робилися спроби його розорити. 18 грудня відбудеться чергове засідання по фермерському господарству "Чапаєвське"(сіло Покровське, Артемівського району), яке належить цьому опозиціонерові. Донецький господарський суд вже задовольнив усі матеріальні вимоги сусідів "бютівця" - підприємства "Артеміда", яке попросило стягнути з "Чапаєвського" на їх користь 1 мільйон та 200 тисяч гривен.

Зараз ви читаєте новину «Лідера донецької "Батьківщини" Матейченка відпустили на волю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути