Ексклюзиви
пʼятниця, 27 березня 2015 12:30

Лещенко виконує завдання Фірташа і Льовочкіна - Мартиненко

Лещенко виконує завдання Фірташа і Льовочкіна - Мартиненко

На днях на адресу голови парламентського комітету з питань ПЕК Микола Мартиненка пролунали серйозні обвинуваченням з боку Сергія Лещенка, екс-журналіста і депутата від "Блоку Петра Порошенка". В ексклюзивному інтерв'ю Gazeta.ua Мартиненко заявив про те, що ці звинувачення пов'язані з Фірташем, Росією та прийнятою поправкою до закону про ринок газу.

Сергій Лещенко, посилаючись на швейцарське видання SonntagsZeitung, звинуватив вас у лобізмі та отриманні хабара в 30 млн швейцарських франків від чеської фірми. Як ви прокоментуєте цю інформацію?

Насправді ситуація проста. Колишній журналіст Лещенко виконує завдання Льовочкіна-Фірташа. Їхній тісний зв'язок – давно вже не секрет для журналістського та експертного середовища. Як би Лещенко не намагався від них дистанціюватись.

У Льовочкіна-Фірташа зараз різко загострилася "любов" і до прем'єра, і до мене. Ця група сильно постраждала від антиолігархічних рішень Кабміну. Вони відчутно б'ють по їхніх мільярдах. Тут і підвищення рентних платежів за видобуток корисних копалин, і "відлучення" олігархів від улюбленого офшору на Кіпрі. Перекриті інші схеми. А ці люди звикли до надприбутків, які можна брати буквально з повітря.

Але найбільш неприємним для них стало інше – вигнання з корупційних газових схем. Невипадково повтор звинувачень Лещенка на мою адресу з'явився саме зараз. Верховна Рада щойно прийняла в першому читанні урядовий законопроект про ринок природного газу. Це дуже прогресивний і концептуальний закон, він приводить наш ринок у відповідність до стандартів ЄС. Як голова комітету ВР з ПЕК я також роблю все, щоб прийняти цей закон. Ми вже підготували його для остаточного ухвалення.

213-а поправка до законопроекту №2250 була дуже болісною для Фірташа. Він втратить контроль над облгазами. А цей олігарх контролює більше 70% великих газорозподільних підприємств. Тобто, він втратить можливість заробляти мільярди на корупції і на викачуванні грошей з населення.

Така загроза стала спусковим гачком. Негайно розпочалася атака на мене руками Лещенка. Але спочатку "чесно" попередили. До мене підходили керівники "Опозиційного блоку" і погрожували великими проблемами, якщо я, як голова профільного комітету, не заблокую цю поправку по облгазах. Звісно, ми поправку проголосували. А потім канал "Інтер" почав звинувачувати мене у всіх гріхах. До речі, Лещенко на "Інтері" недарма частий коментатор.

Тому не просто так "правдолюб" Лещенко став наполегливо вимагати моєї відставки з поста керівника комітету. За цим стоять інтереси олігархів і втрата ними надприбутків.

Але ця атака - складова більшої інформаційної війни. Намагаються вдарити по прем'єру. Тому Лещенко та "Інтер" спеціально згадують мене як "соратника Яценюка"...

Хто?

Росія ненавидить прем'єра і вважає його та Турчинова своїми головними ворогами в Україні. Для цього є підстави. Яценюк і Турчинов утримали країну на краю прірви рік тому. Вони докладають максимум зусиль для стримування Росії зараз. Уряд знайшов величезні кошти на відродження і озброєння вітчизняних Збройних сил. Яценюк домовився з МВФ про кредитування і запобіг дефолту України, на який так розраховувала Росія...

У цій масштабній інформаційній війні проти України задіяні десятки тисяч людей. Її веде величезна пропагандистська машина Путіна. Фірташ і Льовочкін – це теж Росія. Думаю, вони й самі вже визначити не можуть, де закінчуються їхні бізнес-інтереси і починаються російські. Все це переплелося намертво. А Лещенко в цій машині - лише дрібна інформаційна шістка, вибачте, шестерня. Яка активно крутиться і спричиняє чималий робочий шум.

Чому ви так впевнено говорите про Сергія Лещенка як про агента впливу Росії?

Прості факти. Які європейські газети друкували нісенітниці про те, як Мартиненко лобіював в енергетиці начебто "російську компанію "Шкода"?" Перший раз - колишня газета чеських комуністів, яка фінансується з Москви і є лояльною до Кремля.

А вдруге - швейцарська жовта газетка, яка дозволена до передплати в Москві. Ще раз – дозволена Кремлем. Її тираж частково друкується і поширюється в Москві російською мовою. Ще питання є? Газета несе відверту ахінею а-ля Дмітрій Кисельов про "злобних українських нацистів, які поголовно судимі ​​і прославляють СС". Отакі жахливі створіння нібито воюють на Сході України проти "ополченців". І цю газету Лещенко називає "авторитетною".

А як оперативно відгукнулися російські сайти на публікацію в Швейцарії. Першим републікував кремлівський рупор "ИТАР-ТАСС". Так, ніби знав заздалегідь про вихід статті. До речі, Лещенко фактично зізнався в її співавторстві.

Є такий основоположний принцип римського права - "кому вигідно?" Стаття практично ідентична в обох цих проросійських виданнях. І націлена вона на зрив участі чеської компанії "Шкода" в добудові атомних енергоблоків на Хмельницькій АЕС. Росія довгий час саботувала цю добудову і намагалася не допустити сюди чеську компанію. Мета зрозуміла - не допустити зміцнення енергетичної безпеки України. І вигідна вся ця брехня Росії. Дійшло до того, що чеську компанію називають російською, хоча це неправда. Її контролює Чехія і вона працює за законодавством ЄС.

В інтернеті також звучала інформація, ніби ви "невиїзний" через справу в Швейцарії ...

(Сміється) Здогадуюсь, хто цього дуже хоче. Це повна нісенітниця, я вільно пересуваюсь світом, у тому числі Європою. А от Фірташ у Відні дуже страждає, що нікуди не може виїхати і змушений там чекати американського правосуддя.

Зараз ви читаєте новину «Лещенко виконує завдання Фірташа і Льовочкіна - Мартиненко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути