Ексклюзиви
четвер, 09 серпня 2012 09:24

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Кузьмін нагряне до Тимошенко з новими звинуваченнями, як тільки вона вилікується

Кузьмін нагряне до Тимошенко з новими звинуваченнями, як тільки вона вилікується
Ренат Кузьмін каже, що для обвинувачення Тимошенко у нього все готове. Фото: Focus

У Генеральної прокуратури України достатньо підстав для пред'явлення екс-прем'єру України Юлії Тимошенко звинувачень у причетності до вбивства депутата Верховної Ради Євгена Щербаня в 1996 році, заявив перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін.

"У нас достатньо підстав для пред'явлення їй обвинувачення", - сказав він в інтерв'ю газеті "Сегодня", опублікованому в четвер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пшонка і Кузьмін виступають піар-менеджерами режиму - "бютівець"

На запитання, коли мають намір пред'явити Тимошенко це звинувачення, Кузьмін сказав: "Як заявили німецькі лікарі, їй треба відпочити від стресів 8 тижнів (приблизно до другої половини вересня - ред.). Ось ми і чекаємо, коли цей термін закінчиться. Як тільки лікарі скажуть, що можна її турбувати, ми з обвинуваченням відразу до неї прийдемо. У нас для цього все готово".

Кузьмін пояснив, що справу стосовно виконавців вбивства Щербаня було розслідувано, направлено до суду і по ньому є вирок.

"Справу щодо замовників виділили в окреме провадження, розслідували співробітники центрального апарату Генпрокуратури, встановивши причетних до організації та фінансування цього замовного злочину. Ми маємо намір пред'явити Юлії Тимошенко звинувачення в співучасті в ньому", - сказав він.

Кузьмін також заявив, що Генпрокуратура України офіційно звернулася до американської влади з проханням сприяти в допиті екс-прем'єра України Павла Лазаренка.

При цьому він підкреслив, що Лазаренко дав згоду на такий допит, але крім цього необхідно і рішення влади. "Як тільки отримаємо позитивну відповідь, готові виїхати в США і допитати Лазаренка у справі про вбивство Щербаня", - пояснив перший заступник генпрокурора.

Кузьмін також назвав "справу Щербаня" найгучнішою. "Є більш важливі, але голосніше - ні. Ви ж розумієте, звинуватити двох екс-прем'єрів в організації вбивства конкурента по бізнесу, - це дуже велика відповідальність. І коли я на цю тему роблю заяви, то віддаю собі звіт, чим це може закінчитися в країні і в світі. Те, що весь світ буде стежити за розвитком цієї справи - правда. Я прекрасно розумію, що іміджу країни не додасть, якщо суд встановить причетність двох колишніх прем'єрів до організації вбивства. Але, з іншого боку, вміння знешкоджувати злочинців , який би пост вони не займали, напевно, якраз додасть авторитету державі ", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко, Лазаренко і Кучма мають пряме відношення до вбивств - Кузьмін

На питання, чи є ще якісь звинувачення, які будуть пред'явлені Тимошенко, крім автомобілів швидкої, використанні кіотських грошей, Кузьмін сказав: "Крім них, є справа за фактом спричинення Юлією Тимошенко тілесних ушкоджень співробітнику слідчого ізолятора, що знаходиться при виконанні службових обов'язків. Є й інші справи. Вони теж розслідуються. І можу вас запевнити, що жодна справа у нас не залишиться. Кожне буде закінчено у встановлений законом термін і направлено до суду ".

Член виконкому Ліберальної партії, депутат Верховної Ради Щербань був розстріляний 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька після прибуття з Москви. Злочинці зникли з місця події на автомобілі. Щербань, його дружина і механік померли в результаті отриманих поранень. Бортінженер літака помер у лікарні від вогнепального поранення в шию. Правоохоронні органи виключили політичну версію вбивства і як основну розробляли кримінальну.

У квітні 2003 року Апеляційний суд Луганської області засудив до довічного ув'язнення вбивцю депутата Вадима Болотських.

Син Щербаня, депутат Донецької облради Руслан Щербань, на прес-конференції 4 квітня 2012 року заявив, що передав Генпрокуратурі документи про можливу причетність екс-прем'єрів Тимошенко і Павла Лазаренка до вбивства його батька.

Тимошенко і Лазаренко категорично спростовують свою причетність до вбивства.

Зараз ви читаєте новину «Кузьмін нагряне до Тимошенко з новими звинуваченнями, як тільки вона вилікується». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

62

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути