пʼятниця, 31 травня 2013 10:20

КСУ порушив 4 статті Конституції своїм рішенням про київські вибори - Мусіяка

КСУ порушив 4 статті Конституції своїм рішенням про київські вибори - Мусіяка
За словами Мусіяки, рішення КС створює небезпечний прецедент незаконного продовження повноважень органів влади. Фото: feeels.ru

Конституційний Суд України, виносячи рішення про призначення виборів у Києві на жовтень 2015 року, порушив кілька статей Основного закону.

Про це заявив професор права Києво-Могилянської Академії, народний депутат II і IV скликань Віктор Мусіяка.

"У Конституції чітко сказано - термін повноважень органу місцевого самоврядування - п'ять років, і продовжити повноваження можна тільки в одному випадку - надзвичайній ситуації. У цьому ж випадку КСУ порушив кілька статей Конституції - ст. 38 (право громадян вибирати й обиратися в органи місцевого самоврядування), ст. 7 (право на місцеве самоврядування), ст. 141 (термін повноважень органів місцевої влади - 5 років і ні на день більше), ст. 85 (Рада зобов'язана призначити вибори за відповідних підстав)", - сказав Мусіяка.

За його словами, рішення Конституційного Суду, оприлюднене 30 травня, створює небезпечний прецедент незаконного продовження повноважень органів влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місцеві вибори у Києві відбудуться у 2015 році - КС

"Суд створив небезпечний прецедент - тепер можна продовжити і повноваження президента, і Ради, скажімо, з п'яти до семи років, якщо комусь захочеться, а 141-ша стаття, якою суд аргументував своє рішення, ні до чого, адже в Конституції не сказано, що вибори до місцевих органів влади мають бути одночасними, це є тільки в законі про вибори, що має нижчу юридичну силу", - підкреслив експерт.

Він також зазначив, що раніше пропонував опозиції проекти рішень та обгрунтувань про призначення виборів у столиці, але вони нікого не зацікавили.

"Опозицію влаштує таке рішення суду - вони будуть кричати "про злочинну владу", а насправді просто не готові взяти відповідальність за столицю, навіть не домовившись про єдиного кандидата на майбутніх виборах", - резюмував Мусіяка.

Нагадаємо, 30 травня Конституційний Суд оприлюднив рішення, згідно з яким вибори депутатів Київради і столичного міського голови повинні відбутися в останню неділю жовтня 2015 року.

Зараз ви читаєте новину «КСУ порушив 4 статті Конституції своїм рішенням про київські вибори - Мусіяка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути