понеділок, 20 січня 2014 22:07

Кремль вимагає від Януковича "закрутити гайки" - політолог

Кремль вимагає від Януковича "закрутити гайки" - політолог
Фото: expres.ua

На думку керівника Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимира Бондаренка, ухвалені 16 січня Верховною Радою закони необхідно переглянути. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Голосування низки законів у Верховній Раді 16 січня не можна назвати легітимним, - каже політолог. - Адже порахувати підняті руки депутатів було неможливо. Голосування бюджету взагалі має бути постатейним з урахуванням усіх пропозицій нардепів. Процедура не дотримана. Це є підставою для оскарження усіх прийнятих законів".

Ну думку фахівця, влада сама винна у такому поспішному голосуванні, адже Кабмін не подав до парламенту вчасно проект бюджету-2014.

"Поспіх при ухваленні законів неприпустимий, - зазначає експерт. - Бюджет треба було приймати у листопаді-грудні, тоді країна могла б увійти в новий рік без потрясінь і протистоянь. Адже неприйняття бюджету ускладнює життя. Потрібно виплачувати зарплати, фінансувати соціальні програми. Ухвалення бюджету — основна робота депутатів. Їм багато чого можна вибачити, але якщо вони не приймають вчасно бюджет — це значить, що наші обранці просто протирають штани."

Якщо законодавчий орган порушує законність, ухвалюючи закони, в очах суспільства це виглядає неприглядно, переконаний політолог.

"Це поганий приклад — як для інших гілок влади, так і громадян. Адже ми очікуємо від наших обранців повної законослухняності, а парламент виставляє себе на посміховисько", - каже Бондаренко.

На його думку, закони, що обмежують свободу слова і мирні протести, свідчать, що влада готується до жорсткого сценарію проведення президентських виборів у 2015 році.

"На п'яти проблемних округах, де пройшли перевибори, відбулася генеральна репетиція, зауважує експерт. - Ми побачили, як цинічно скуплялися голоси виборців. Цими законодавчими актами можновладці намагаються обмежити можливості опозиції. Вони скопійовані з російських законів, де опозиція взагалі поставлена поза виборчим процесом. Очевидно, що Кремль поставив на діючого президента, тому й вимагає від нього "закрутити гайки". Адже хто дає кредит, той і замовляє музику".

Опозиція має оскаржувати ухвалені закони через суд та апелювати до міжнародної спільноти, переконаний фахівець.

"Також варто вести інформаційну кампанію, роз'яснювати громадянам небезпеку від такого законодавства і такого бюджету. Адже він передбачає значне посилення каральних органів, погіршення життя медиків, учителів, працівників культури, має величезні дірки, не забезпечені доходами. Треба схилити на свій бік громадську думку, тоді можна буде домагатися перегляду цих скандальних законів", - підсумовує Володимир Бондаренко.

Зараз ви читаєте новину «Кремль вимагає від Януковича "закрутити гайки" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути