пʼятниця, 14 березня 2014 17:50

Конституційний суд скасував проведення референдуму в Криму

Конституційний суд скасував проведення референдуму в Криму
Фото: www.unian.net

Конституційний суд України визнав неконституційною постанову Верховної ради Автономної республіки Крим "Про проведення загальнокримського референдуму" від 6 березня.

Таке рішення КС ухвалив і офіційно оприлюднив у четвер, розглянувши конституційні подання виконуючого обов'язки президента України, голови Верховної Ради Олександра Турчинова та уповноваженого парламенту з прав людини Валерії Лутковської. Згідно з рішенням КС, постанова АРК визнана неконституційною і втрачає чинність з дня ухвалення даного рішення КС.

Крім того, згідно з рішенням КС, діяльність комісії АР Крим з проведення загальнокримського референдуму, а також територіальних та дільничних комісій, має бути припинена. КС України зобов'язав Раду міністрів АРК припинити фінансування заходів з проведення референдуму, забезпечити знищення бюлетенів, агітаційних матеріалів.

Рішення КС є обов'язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржене.

У своєму поданні Турчинов вказував на те, що положення даної постанови Верховної ради АРК порушують конституційні принципи реалізації державного суверенітету України, основи конституційного ладу, територіальної організації і здійснення державної влади і не відповідають низці положень Конституцій України і АРК, а також закону "Про Верховну Раду Автономної Республіки Крим".

Нагадаємо Верховна Рада Криму 6 березня на позачерговому засіданні прийняла рішення про входження автономії до складу РФ, а також звернувся до президента Російської Федерації і Федеральним Зборам Російської Федерації з пропозицією про початок процедури входження АРК до складу Російської Федерації як суб'єкта РФ.

Крім того, Верховна Рада АРК ухвалила рішення перенести референдум про статус АРК з 30 на 16 березня.

Зараз ви читаєте новину «Конституційний суд скасував проведення референдуму в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути