четвер, 12 липня 2012 14:38

Конституційний Суд дозволив звільнити Литвина навіть кнопкодавам

Конституційний Суд дозволив звільнити Литвина навіть кнопкодавам
Фото: vaas.gov.ua

Конституційний Суд визнав неконституційним положення регламенту ВР щодо звільнення голови шляхом таємного голосування бюлетенями при наявності мінімум двох третин нардепів від їх фактичної чисельності.

Це рішення оголосив головуючий суддя Анатолій Головін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литвину немає що підписувати, мовний закон не ухвалили - Василенко

Клопотання до КС подали 51 народний депутат, які вважають, що згідно з Конституцією рішення ВР, зокрема про обрання та відкликання спікера з посади, мають прийматися більшістю від її конституційного складу,  не залежно від того, скільки народних депутатів не брали участі в голосуванні, або не одержали відповідні бюлетені.

Автори клопотання також переконані, що положення регламенту про таємне голосування щодо кандидатур на посаду спікера та про відкликання спікера з посади без застосування процедури передбаченого статтею 50 регламенту, обмежують повноваження парламенту самостійно приймати рішення таких процедур.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три варіанти для Литвина: "пальці в двері", гарантії, порушення

Суддя Головін оголосив, що не відповідають Конституції: частина 5 статті 75 "рішення щодо кандидатур на посаду голови ВР приймають таємним голосуванням, шляхом подачі бюлетенів",  частина 6 статті 75 "якщо бюлетені для таємного голосування одержали не менше  двох третин народних депутатів від їх фактичної чисельності", частина 4 статті 77 "приймається таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів" та "голосування вважається таким, що відбулося, якщо бюлетені для таємного голосування одержали не менше двох третин народних депутатів від їх фактичної чисельності".

Рішення вступає в силу сьогодні.

Зараз ви читаєте новину «Конституційний Суд дозволив звільнити Литвина навіть кнопкодавам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути