пʼятниця, 03 серпня 2012 12:51

Кофі Аннан більше не буде урегульовувати сирійське питання

Кофі Аннан більше не буде урегульовувати сирійське питання
План Аннана було повністю провалено. Фото: podrobnosti.ua

Спеціальний представник ООН з врегулювання сирійського конфлікту Кофі Аннан покинув цей пост, повідомляє Reuters. Про цю відставку вдень 2 серпня оголосив генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, додавши, що відчуває глибоке співчуття з цього приводу.

За даними Associated Press, дипломат з Гани ще деякий час продовжить працювати на колишній посаді і здавати справи. Офіційно його відставка набере чинності 31 серпня.

На початку липня Аннан заявив, що мирний план, який був розроблений Лігою арабських держав і Росією за його участі, повністю провалений через небажання сторін дотримуватися режиму припинення вогню. Більш того, за його словами, не було ніяких передумов для зниження рівня насильства і припинення конфлікту.

Колишній генеральний секретар ООН отримав посаду спецпредставника по Сирії в лютому поточного року. У березні він взявся за реалізацію мирного плану, названого його ім'ям. Проте з самого початку реалізація цієї ініціативи виявилася неможлива, оскільки обидві сторони фактично проігнорували її, продовживши бойові дії. Міжнародні спостерігачі, направлені до Сирії для контролю за дотриманням перемир'я, ситуацію змінити не змогли.

Одним з найактивніших прихильників виконання "Плану Аннана" є Москва. Російське керівництво неодноразово підкреслювало, що лише ця ініціатива може стати міцною основою для перекладу конфлікту в політичне русло. МЗС РФ поки ніяк не відреагував на відставку Аннана.

Проти плану майже відразу виступили повстанці, які заявили, що він лише створює прикриття для продовження репресій з боку режиму. У зв'язку з цим вони відмовилися його дотримуватись.

В останні місяці в багатьох районах Сирії спостерігається ескалація насильства. В кінці липня бої пройшли в столиці країни - Дамаску, зараз вони тривають в найбільшому місті - Алеппо.

 

Зараз ви читаєте новину «Кофі Аннан більше не буде урегульовувати сирійське питання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути