четвер, 03 квітня 2014 15:52

Кличко відмовився йти в президенти під тиском Льовочкіна - політолог

Деякі з українських олігархів на президентських виборах можуть підтримати обох лідерів перегонів - Петра Порошенка та Юлію Тимошенко.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів політтехнолог Тарас Березовець.

Автор: ternopilinfo.com
  Тарас Березовець
Тарас Березовець

Як українські олігархи планують підтримувати кандидатів на президентських виборах?

- Є двоє з великих олігархів, які кандидують у президенти - це Петро Порошенко та Сергій Тігіпко. Статки Порошенка Форбс оцінює у майже 2 млрд дол., Тігіпка - майже в 1 млрд. Сергій Львочкін і Дмитро Фірташ публічно заявили про підтримку Петра Порошенка. Решта, Віктор Пінчук, Рінат Ахметов, Ігор Коломойський - публічно свої позиції не оголосили. Думаю, вони на сьогоднішій день ще визначаються з тим, кого будуть підтримувати.
Вже зрозуміло, що вибір буде робитися з двох кандидатур. Нам відома практика олігархів оцінювати свої ризики. І, теоретично, хтось із них, аби не ризикувати, підтримає обох - і Порошенка, і Тимошенко.

Їм дійсно вигідно так робити?

- Так у 2005 році робив Ахметов, коли фінансував і Віктора Ющенка, і Віктора Януковича. Так само робили й інші олігархи.

Давній конфлікт Порошенка та Ахметова може зіграти якусь роль?

- Це правда, що Порошенку буде складно домовитись із Ахметовим. Бо тут є давня історія 2005 року. За чутками, Порошенко хотів отримати половину усієї бізнес-імперії Ахметова, що він пам'ятає до сьогоднішнього дня і не пробачить. Теоретично, Порошенка можуть підтримати Коломойський і Пінчук. З Ахметовим же ситуація на сьогоднішій день така, що офіційно він підтримує тільки "регіонала" Михайла Добкіна, повністю контролює Партію регіонів.
Ситуація залежить від того, як складеться картина другого туру виборів. Тоді підтримка Ахметова може виявитися вирішальною: як для Порошенка, так і для Тимошенко.

Автор: finance.obozrevatel.com
  Рінат Ахметов
Рінат Ахметов

Вадим Новинський та Костянтин Жеваго теж робитимуть ставки?

- Можуть. Знаємо, що Жеваго постійно у Лондоні. Чи буде він брати участь у цьому, поки не зрозуміло. В нього ж немає телевізійних каналів. Тому, в першу чергу, цікаві Пінчук, Коломойський, Фірташ та Ахметов, які можуть надавати майданчики у медіа.

Як складатимуться стосунки сьогоднішніх кандидатів із олігархами після виборів?

- Тимошенко обіцяє боротися із олігархами, а Порошенко - сам є олігархом. Йому буде не з руки оголошувати хрестовий похід проти своїх колег. У всьому іншому вони між собою подібні. Кадрова політика в обох така, що обоє обіцяють залишити на посаді Арсенія Яценюка. Він їх влаштовує. Обоє спрямовуватимуть країну на Захід. Крім того, західні партнери не дадуть повернути авторитарну Конституцію, яку зробив під себе Янукович. Тому вони можуть між собою конкурувати, але брудної кампанії не буде. Не буде чорнухи, до якої ми звикли. Намагатимуться залишити поле для маневру після виборів. Обоє розуміють, що залишиться тільки один президент. А другому доведеться із ним будувати стосунки.
Не погоджуюсь із тими, хто каже, що програш Порошенка чи Тимошенко - це кінець їхньої кар'єри. У кого кінець кар'єри, так це у Віталія Кличка. Він себе опустив. Нагадаю, що ще в лютому він виходив у другий тур із Януковичем і розгромно вигравав ці вибори. Сьогодні він не мав би шансів перемогти.

У чому причина такого стрімкого падіння його рейтингу?

- Невдале позиціонування під час Майдану. Кілька разів Віталій з'являвся нетверезим на Майдані. Є багато відео. І люди це пам'ятають. Плюс - невиразна позиція самого Віталія. Від нього чекали сильного лідерства. Але, на жаль, як політик він не виріс і вже ніколи не виросте. Це кінець проекту УДАР. Люди починають активно розбігатися. Бо партія існувала виключно під проект Віталія як президента. Немає Віталія - частина партії піде під Порошенка, а частина буде шукати якусь альтернативу.
Якщо він втретє програє вибори мера, а такий варіант не виключений, то це буде кінець для нього.

Він сам прийняв рішення не балотуватися?

- Під тиском Фірташа і Льовочкіна. Мої джерела підтверджують, що справді була така зустріч. Він не хотів зніматися, але вони від нього вимагали. Фактично, його здав найближчий соратник Віталій Ковальчук, який вимагав і домігся, щоб Кличко зняв свою кандидатуру.

Автор: ipress.ua
  Сергій Льовочкін
Сергій Льовочкін

Порошенко у разі виграшу зможе зібрати більшість у парламенті?

- У нього дуже хороші шанси виграти. До нього зараз будуть переходити депутати. Насамперед з УДАРу та позафракційні. Але вони всі дивляться на те, яким чином розвиватиметься ситуація. Вже після першого туру люди можуть почати переходити. Однак, якщо він програє, партії "Солідарність" не існуватиме. Бо вона - вождистського типу і сильно зав'язана на рейтингу самого Порошенка.
Заодно він будуватиме коаліцію із широким колом політиків - навіть з колишніми опонентами. Ідеологія "ширки" не буде для нього чужою. Для нього це природний стан.

Автор: www.pravda.com.ua
  Петро Порошенко і Віталій Кличко
Петро Порошенко і Віталій Кличко

Тож після президентських виборів буде жорстка боротьба за людей у парламенті?

- Перебіжництво буде вже зараз. Сергій Тігіпко вийде зі своєю групою з Партії регіонів. Та кожен президент буде змушений цей парламент розпустити. Тимошенко вже про це заявила. Порошенко поки каже, що ні. Та його змусять це зробити. Бо ця Рада себе дискредитувала.

Який буде наступний парламент?

- Оновлення буде фантастичним - більше, ніж на половину. Переконаний, що в ньому не буде УДАРу. У випадку перемоги Порошенка, буде партія "Солідарність", побудована на УДАРі. Залишиться "Батьківщина", Партія регіонів, як ахметівський проект під проводом Добкіна. Зайде новий проект, який організує Тігіпко. Партія регіонів розколеться на дві частини - одна чисто донецька, а друга - більш помірковані, проєвропейські люди типу Тігіпка та Юри Мірошниченка. Судячи з сьогоднішньої динаміки, буде своя фракція у Олега Ляшка. Дуже великі проблеми з проходженням матимуть "Свобода" та комуністи. Не буде лівих і правих.

Це добре чи погано для України?

- Добре. У нормальних країнах, у Великобританії наприклад, в парламенті немає крайніх сил. Там є право- і лівоцентристи. Це свідчення того, що наше суспільство видужує. Ще одним свідченням цього є те, що жоден проросійський кандидат немає шансів вийти у другий тур виборів.

Зараз ви читаєте новину «Кличко відмовився йти в президенти під тиском Льовочкіна - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути