середа, 04 липня 2012 15:12

Кличко "нокаутує" Яценюка

Кличко "нокаутує" Яценюка
ФОТО: Мустафа Найєм

З часу попередньої публікації "Тимошенко препочтет Яценюку Кличко и отдаст ему свое первое место в списке", численні факти свідчать на користь викладеної версії - про високу ймовірність входження партії УДАР в "Батьківщину" за умови отримання Віталієм Кличко першого номера у списку. (На думку політолога Костя Бондаренка, УДАР, з урахуванням його зростаючого рейтингу, може розраховувати на третину місць у списку об'єднаної опозиції.)

Нагадаємо, що на сьогодні, згідно з домовленостями між "Батьківщиною" і "Фронтом змін", перше місце заброньоване за Юлією Тимошенко, друге - за Арсенієм Яценюком. Зрозуміло, що в разі відмови ЦВК реєструвати Тимошенко, 1-й номер списку перейде до Яценюка. Але якщо Юлія Володимирівна "поступиться" своїм місцем Віталію Кличку, то Арсенію Петровичу доведеться суміщати де-факто другу позицію з де-юре.

Не обійшлося і без спростувань. 28 червня газета "Сегодня" розповіла, що її джерело у фракції БЮТБ повідомив, - "днями" керівники "Батьківщини" відвідали Юлію Тимошенко в лікарні. "Нам передали, що вона дала команду продовжувати рухатися в нинішньому напрямку", - повідомив співрозмовник газети. І це саме джерело, нібито, спростувало чутки, про те, що Юлія Тимошенко готова поступитися першим місцем у списку "Батьківщини" Віталію Кличко: "Якби вона це зробила, Яценюк відразу ж пішов би. До того ж, і Кличко до нас йти не збирається, це вже точно".

У всьому вищесказаному видно лише повну відсутність пієтету до Арсенія Петровича (Чому він піде? Та й куди йому йти, якщо з "Фронту змін" він вийшов, а його партійні структури влилися в "Батьківщину"?) і закритість переговорів Тимошенко і Кличко. (Нагадаємо, що факт особистого листування офіційно підтвердив Віталій Кличко.) Ну, а команда "продовжувати рухатися в нинішньому напрямку" може задовольнити тільки дуже наївних людей, які вважають, ніби знають, який він з себе - "нинішній напрям" Юлії Володимирівни.

До речі, паузу в переговорному процесі між "Батьківщиною" і партією УДАР з приводу погоджених кандидатур по мажоритарних округах тримає саме Віталій Кличко: очікувана угода з Юлією Тимошенко змінить весь "кандидатський" розклад - як в пропорційній, так і мажоритарної частині.

Саме в логіці потенційного № 1 списку об'єднаної опозиції діяв Віталій Кличко 3 липня – у день ухвалення Верховною Радою Закону про основи мовної політики в Україні. Лідер партії УДАР закликав опозиційних депутатів скласти мандати (і позбавити, тим самим ВР кворуму та легітимності), - це пролунало, як мінімум, масштабніше за всі інші опозиційні "репетування і соплі" в цей день. Наступне його звернення було до Президента – із закликом накласти вето на "мовний закон".

Решта опозиціонерів виглядали лише сірим фоном. Красномовно мовчав тандем рульових "Батьківщини" - Андрія Кожем'якіна і Олександра Турчинова. Для генерала і екс-голови СБУ раптовість голосування регіоналів і їхніх союзників по "мовному питанню" означала або некомпетентність, або співучасть.

Різко впали акції Миколи Томенко, який останнім часом помітно активізувався, приміряючись до ролі політичного бек-вокалу Арсенія Яценюка. Мало того, що його карткою проголосували за "мовний" закон, адже пан Томенко ще й віце-спікер за квотою опозиції! Зрозуміло, він придумає дуже переконливе виправдання для своєї відсутності в такий важливий момент у президії ВР, тільки "пізно пити боржомі" ...

Яценюк втратив черговий шанс проявити себе в якості адекватного лідера загальнонаціонального масштабу: Арсеній Петрович не придумав нічого кращого, ніж закликати опозицію не відвідувати засідання ВР до кінця нинішньої сесії. Навіть заява шести депутатів з "За Україну!" на чолі з В'ячеславом Кириленком про безстрокову голодовку під "Українським домом" мала більший резонанс; втім, пан Кириленко сам примудрився знецінити власний опозиційний порив заявою про те, що голодуючі не завадять Президенту Віктору Януковичу провести 4 липня підсумкову прес-конференцію в Українському домі.

Переконливіше за інших виглядав Олег Тягнибок, який оголосив "національну мобілізацію", одним з перших прибув під Український дім з "групою підтримки" і заявив, що його прихильники готові не пустити Президента до Українського дому.

Але вечір і ніч під Українським домом стали бенефісом Віталія Кличка. Строго кажучи, мова ніколи не була ключовим питанням для Віталія, хоча він і висловлювався проти офіційної двомовності; трохи відсторонена позиція щодо мовного питання обіцяла партії УДАР певні досягнення на Сході Україні. Але 3 липня маркером опозиційності стало саме мовне питання, і Віталій Кличко увійшов у своєрідне праймеріз на опозиційному полі.

Його успіх був очевидний навіть на невербальному рівні, - саме він став центром тяжіння не тільки журналістів і навколополітичної тусовки, але й буквально всіх політиків, які протестували під Українським домом.

Що ж до вербального рівня, то досить навести лише один момент, пов'язаний з протистоянням мітингувальників і "Беркута". Арсеній Петрович повідомив журналістам: "Ми домовилися - вони прибирають міліцію, ми не ставимо намети". Кличко ж заявив "Беркуту": "Сподіваюся, ми не будемо мірятися силою", пожартувавши, що не хотів би кликати на допомогу брата. Як то кажуть, - відчуйте різницю! І погодьтеся з тим, що Віталій Кличко виграв нокаутом у Арсенія Яценюка горезвісні праймеріз за "пояс" де-факто лідера опозиції.

Для оформлення цього "титулу" де-юре свій остаточний вибір між переможцем і перманентним лузером повинна зробити Юлія Тимошенко. Адже "рух в нинішньому напрямку" разом з Арсенієм Яценюком не тільки не дає шансів обійти Партію регіонів у пропорційній частині (що мало б величезний моральний ефект), а й ставить під питання почесне друге місце, на яке з 3 липня з'явився цілком реальний претендент - партія УДАР Віталія Кличка.

Зараз ви читаєте новину «Кличко "нокаутує" Яценюка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

124

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути