середа, 15 травня 2024 23:43

Київська гастроль Блінкена: між НАТО та гітарними хітами

Київська гастроль Блінкена: між НАТО та гітарними хітами
Держсекретар США Ентоні Блінкен виступає у одному з київських пабів, фото: eastnews.ua

Дводенний візит держсекретаря США до України залишив відкритим ключове запитання – про інтеграцію нашої країни до НАТО. Чому Блінкен не відповів на нього, - розбиралася Gazeta.ua.

Музична дипломатія

Увечері 14 травня держсекретар США Ентоні Блінкен відвідав не тільки піцерію, а й бар, де виконав пісню Ніла Янга "Rockin' in the Free World". Ніл Янг є канадським співаком, котрий цю пісню виконав уперше у лютому 1989 року. Цей твір був не лише в альбомі з красномовною назвою "Freedom" (англ. "Свобода"), а й критикував тодішнього президента США Джорджа Буша-старшого. Повна назва пісні "Keep on Rockin' in the Free World" перекладається як "Радійте і далі життю у світі свободи" та будується на антитезах: у куплетах змальовуються жахливі образи сьогодення (часів Ніла Янга) - а приспів закликає радіти життю у світі свободи (натяк на США).

Блінкен блюз

Джордж Буш-старший був президентом-республіканцем, що закликав до побудови суспільства "добрих чуйних людей" та продовжував політику свого попередника Рональда Рейгана. Президентство Буша-старшого припало на динамічні політичні процеси: розпад СРСР, об'єднання Німеччини та війну в Іраку.
Перед початком свого виступу Блінкен звернувся до присутніх у барі та запевнив, що Україна воює за весь вільний світ, який - з нею.
Загалом імпровізація держсекретаря США не видається дивною, бо Ентоні Блінкен не лише вправно грає та гарно співає, але й просуває це як "музичну дипломатію". - Global Music Diplomacy Initiative. Принаймні, так Держдеп пояснив виконання своїм очільником у вересні 2023 року блюзової композиції: "Для просування миру й демократії та більш широкої підтримки цілей політики США". Назва композиції Мадді Вотерса, яку виконав Блінкен у вересні - "Hoochie Coochie Man". У пісні головний герой стверджує, що він щасливчик, обранець долі.

Підтексти у вокалі

Та навряд чи офіційний Київ вдавався у тонкощі американського музично-вокального мистецтва. Не до цього - через загострення ситуації на Харківському напрямку президент Володимир Зеленський скасував візит до Іспанії та низку інших міжнародних заходів.
І це можна зрозуміти, бо головне питання – про членство України в НАТО - залишилося без відповіді. Принаймні, офіційно.
Але саме після візиту Блінкена Київ назвав кінцевий термін вступу України до Альянсу. Про це зазначено у звіті Міжнародної робочої групи з безпекових питань та євроатлантичної інтеграції України (група Расмуссена-Єрмака).
Звіт було презентовано під час дискусійної панелі "Безпека та євроатлантична інтеграція України" на Копенгагенському саміті за демократію. Група пропонує, як зазначено у документі, встановити чіткі часові межі вступу України до НАТО - до липня 2028 року, звісно, якщо умови будуть виконані.
"Нам потрібні не короткочасні гарантії безпеки, а тривалі, на майбутнє. І найсильніша гарантія - членство у НАТО…Зараз критичний момент, і потрібно підтримати Україну і мотивувати наших героїв", - заявив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.
Ключовий аргумент проти цього - війна - є просто-таки стимулом Путіну її продовжувати, наголосив колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен.

Не тільки відбиватися, а бити!

Конкретика від самої групи Єрмака-Расмуссена виглядає так:
• зняти обмеження на типи зброї, яку постачають партнери до України, та способів їх застосування по військових цілях країни-агресорки,
• об'єднати двосторонні безпекові угоди в один міжнародний договір,
• країнам-членам НАТО витрачати 0,25% ВВП на військову допомогу Україні,
• розблокувати 300 мільярдів доларів США заморожених активів на користь України.
Потрібна сильна позиція Альянсу та чіткий сигнал Москві, що війна нічого їй не дасть, заявив Володимир Зеленський у зверненні 14 травня.
За версією Politico, Київ також намагається зняти заборону США на враження цілей на території Росії американською зброєю. Від цього залежить постачання далекобійних снарядів. Наразі парламентська делегація України перебуває у Сполучених Штатах. Як каже видання, позиція Байдена залишається незмінною: допомога США надається винятково для оборони.
Це пояснює, чому терміни вступу до НАТО набувають для України такої гостроти. "Ми бачимо, як росіяни скупчуються біля кордону (зокрема, біля Харківської області), але нічого не можемо зробити",- пояснює Politico лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.
Вступивши до НАТО або отримавши офіційне запрошення, Україна уже дістала б захист Альянсу.

Замість запрошення

Треба бути реалістами, розповів Gazeta.ua кандидат політичних наук Олексій Буряченко, доки як мінімум не з'явиться розуміння того, чим завершиться російсько-українська війна, США не обговорюватимуть жодних дат. Водночас, на думку експерта, той факт, що група Расмуссена-Єрмака конкретну дату все ж таки вказала, може посилити позиції України в євроатлантичній інтеграції.
"Можливо, на саміті у Вашингтоні ця рамка і буде проголосована. Тому що, це не про запрошення, а про більш-менш конкретні терміни інтеграції, які вже зближують Україну і НАТО", - зазначив він.
На користь України і внутрішня ситуація у США. Зараз, коли у Сполучених Штатах розпочинається найбільш гаряча стадія виборчої кампанії, між республіканцями й демократами змагання, хто краще допомагає Україні, - звернув увагу Олексій Буряченко. При цьому республіканці як аргумент наводять голосування за допомогу у Конгресі, а демократи намагаються перевершити їх.
"Якщо на саміті НАТО для України не буде нічого суттєвого, це сильно вдарить по Байдену. Так, США складно ініціювати запрошення, тому що це може ескалювати ситуацію. З іншого боку, Сполучені Штати мають піти на більше зближення НАТО й України. Чому ні? Наприклад, фіналізація рішення по доступу до фонду у 100 мільярдів євро, доступ до інших фондів. І третій момент - це щось, що може прискорити отримання додаткової саме воєнної допомоги від США та інших партнерів. Тобто, щось предметне, а не символічне, що б допомогло нам "тут і зараз", - підкреслив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Київська гастроль Блінкена: між НАТО та гітарними хітами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути