четвер, 11 липня 2013 13:32

Київраду від штурму врятував лише "доблесний" спецназ
11

Фото: Фото: gazeta.ua

Близько 9.00 у дворі міськадмінісрації на Хрещатику, 36, припарковані чотири автобуси зі співробітниками міліції. Близько десятка чергують біля входу. Там розправляють транспаранти та прапори активісти партії "Батьківщина".

"Вони незаконно хочуть провести збори, а ми — проти. Хочемо нового мера. Кого? Ще не знаємо. Кияни розберуться. Тільки не з Партії регіонів", - каже активістка літнього віку Олена Якуба. На голові і жінки білий картуз із символікою "Батьківщини".

Біля тротуару навпроти мерії паркується сірий "Nissan X-Trail", звідти виходить сивий чоловік. До нього підходить співробітник даї, просить від'їхати. Той не зважає на нього, прямує до пікетувальників.

"Навпроти мерії не можна паркуватись. Заберіть машину", - повторює "даїшник".

"Зараз", - відмахується від нього водій. Підходить, тисне руку громадському активісту, колишньому депутату Київради Зоряну Шкіряку. Відходить поговорити з іншим сивочолим чоловіком, який на той час розмовляв зі Шкіряком.

"Даїшник" втретє просить відігнати авто.

"Та підожди ти! От причепився!" - обурюється чоловік. Через 5 хвилин сідає в "Nissan" і від'їжджає.

"Батьківщина" подавала заяву в мерію на проведення акції протесту на одну тисячу учасників. Керівник фракції "Батьківщина" в Київраді Тетяна Меліхова каже, що чекають на три тисячі осіб. Додає, що разом із народними депутатами блокуватиме засідання сесії.

Поруч стоїть нардеп від ВО "Свобода" Андрій Іллєнко.

"Наша мета — припинити знущання над киянами, коли абсолютно нелегітимна Київрада продовжує засідання і приймає рішення. Ця банда політичних нікчем і дерибанщиків усіх дістала. Вони мають іти геть. У Києві треба проводити вибори", - каже Іллєнко.

Громадська організація "Київське віче" одягає медичні костюми. Голова організації Олена Єскіна заправляє волосся у одноразову медичну шапку.

"Ми прийшли, щоб не дозволити депутатам вчинити злочин. Вони сьогодні збираються порушувати Конституцію, статтю 140-ву, яка передбачає лише 5-річний термін повноважень. Київська громада виписала Київраді свідоцтво смерть. Якщо депутати там "живі", то наші "лікарі" їм випишуть діагноз", - пояснила вона.

На Хрещатику, 36 збирається близько 500 активістів з прапорами "Батьківщини", "Свободи" та "УДАРу". Вони тримають плакати "Нелегітимній Київраді у Києві не раді", "Екс-депутат! Сьогодні голосуєш у нелегітимній Київраді, завтра відповідатимеш перед Законом!" та інші.

О 9.30 біля вхідних дверей скупчується натовп з народних депутатів, громадських активістів та журналістів.

"Люди, народні депутати проходять спокійно! Не ломимося, друзі!" - говорить якийсь чоловік у гучномовець.

До центрального входу підходять беркутівці, починається штовханина. Люди кричать "Ганьба", "Слава Україні! Героям Слава!". Беркутівці зі щитами і битами, у бронежилетах, із газовими балончиками. "Свобода" намагається відтіснити "беркутівців", міліції наказують тримати двері ізсередини і не пускати людей. Починається штовханина. Близько сотні співробітників міліції та "Беркуту" щільною колоною в три ряди відтісняють людей до східців.

Один із "беркутівців" зачіпає журналістку Тетяну Чорновіл. За неї заступається Арсеній Яценюк, йому ламають окуляри.

В одного з бійців "Беркута", на ім'я Олександр, стався серцевий напад. Чоловік впав на землю, колеги поливають голову водою з пляшки. Від швидкої "силовик" відмовляється.

Секретарю Київради Галини Герезі шестеро народних депутатів не дали провести брифінг і розпочати сесію. В президії сесійної зали її оточили близько 50-ти нардепів та депутатів Київради. Вони також заблокували трибуну.

В залі зареєструвалось 65 депутатів — кворум є. В проекті рішень 67 питань. В загальному розділі всі соціальні питання: надбавки вчителям та лікарям, виділення 985 тис грн на дообладнання Центру адміністративних послуг, перерозподіл 100 млн грн, які виділив Уряд для закінчення будівництва метро на Теремки та реконструкцію Поштової площі. А також низка земельних питань про відмову в наданні ділянки.

Час від часу виникала штовханина. На всі спроби Гереги хоч якось розпочати засідання опозиціонери реагували миттєво. Врешті зламали секретарю мікрофон, перевернули монітор, в гніздо, в яке секретар Київради вставляє картку для голосування, понапихали паперу. Не дивлячись на це Герега оголосила сесію відкритою, нарахувавши 65 депутатів. Але провести засідання їй не дали, тому головуюча оголосила перерву й зібрала усі фракції на нараду.

Через 40 хвилин Галина Герега повернулась, щоб закрити 11-ту сесію шостого скликання. Попросила народних депутатів сісти на відведені їм місця, щоб послухати гімн. Але ті злякавшись, що в такий спосіб "регіонали" заволодіють президією, заспівали "Ще на вмерла України..." самостійно. З сесійної зали "регіонали" виходили без настрою.

"Це - хуліганство. Вони сьогодні порушили Закон — вихвачували документи в секретаря київради", - каже голова фракції "Партії регіонів" у Київраді.

Опозиціонери, навпаки, були в піднесеному настрої. Першим про перемогу похвалився лідер "Об'єднаної опозиції" Арсеній Яценюк.

"Віктор Янукович і Партія регіонів хотіли провести незаконне засідання Київради. Опозиція чітко заявила: у киян вкрали право вибору, свого мера, нових депутатів, які не будуть грабувати Київ і які будуть працювати на територіальну громаду. Термін повноважень цієї Київради завершений. П'ять років — це 5, не 7, 10 і не 15. Зрозуміло, що Янукович хоче також перенести президентські вибори з 2015 на 2020 рік, але сьогодні опозиційні партії оголосили, що Київрада нелегітимна, вона не може проводити засідання", - заявив Яценюк.

Його підтримав "УДАР". Ірина Геращенко повідомила, що Віталій Кличко у цей час у Врадіївці на Миколаївщині.

"Свобода" попередила: якщо будуть наміри провладних депутатів Київради продовжити роботу, то вони знову готові втрутитись.

Після засідання на брифінгу Галина Герега натякнула, що остання сесія шостого скликання насправді не остання. Може бути позачергова.

"Законодавство дозволяє нам відкривати і закривати позачергову сесію. Для цього потрібна заява хоча б однієї фракції у Київраді. Тоді я проведу засідання усіх голів фракцій, де ми приймемо рішення про призначення позачергової сесії", - пояснила вона.

З її слів, протягом Х-ХІ сесії Київради було проведено 10 пленарних засідань, прийнято 1304 рішення.

Зараз ви читаєте новину «Київраду від штурму врятував лише "доблесний" спецназ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути