Ексклюзиви
неділя, 29 листопада 2015 08:00

Кармазін пояснив, що криється під змінами до Конституції

Кармазін пояснив, що криється під змінами до Конституції
unian.ua

Запропонованими змінами до Конституції президент Петро Порошенко хоче порушити баланс влади. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав колишній суддя та екс-нардеп Юрій Кармазін.

"Бажання президента цілком і повністю підкорити і поставити під себе Генпрокуратуру є нічим іншим як порушення балансу влади", - пояснив він.

Експерт вважає: такі зміни призведуть до президентсько-парламентської форми правління.

"Якщо візьмемо перші зміни (які насправді мають називатись "доцентралізацією") разом з тим що зараз пропонує президент, то фактично відбувається зміна устрою. З парламентсько-президентської республіки у президентсько-парламентську. Тим більше, сьогодні по факту вона у нас вже є президентсько-президентською. Тому що він контролює найбільшу фракцію у парламенті. І у цьому причина всіх бід, які є сьогодні в державі", - зазначив Кармазін.

За словами екс-нардепа, генпрокурор має служити "виключно Конституції і закону, а не президенту чи Верховній Раді". "І тому їх взаємовплив на призначення і звільнення має зберегтися. І це одна з ключових причин, чому парламент не підтримає цю ініціативу", - зазначив він.

Також Кармазін вважає, що запропоновані зміни до Основного Закону є "сигналом для суддів".

"Всі суди сьогодні є під тиском і складають присягу на вірність президенту. Це почалося давно, з Кучми. Було намагання ставити їх за Ющенка, але вони тримались. Їх надламав Янукович десь на 50%. І зараз повністю доламує і Порошенко. І такі внесення змін показують одне. Суддям дається сигнал - або ви з владою, або будете абсолютно всі переглянуті і переатестовані. При чому у такому порядку, який ще ніхто не розуміє", - зауважив юрист.

За словами експерта, Вища рада правосуддя, яку пропонує президент "буде фактично опиратися на тих суддів, які зараз є у системі".

Також Кармазін вважає, що зміни до Основного Закону не можна приймати в умовах війни.

"Спочатку треба вирішити питання війни і навчитися жити по Конституції", - сказав він.

Нагадаємо, у змінах до Конституції президент пропонує дозволити арешт суддів без згоди Верховної Ради. Також пропонується позбавити парламент права ініціювати відставку генпрокурора.

Зараз ви читаєте новину «Кармазін пояснив, що криється під змінами до Конституції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути