четвер, 17 грудня 2015 19:22

Карасьов розкрив задум Путіна по Україні

Карасьов розкрив задум Путіна по Україні

Президент Росії Володимир Путін не зацікавлений в ескалації конфлікту на Донбасі. Так Gazeta.ua політолог Вадим Карасьов прокоментував сьогоднішню прес-конференцію президента РФ у Москві.

"Зараз вони не будуть активізовувати воєнну кампанію на Донбасі. І те, що Путін сказав, що не зацікавлений в ескалації, - це правда. Бо що вона йому дає? Тільки консолідацію правлячого класу перед зовнішньою загрозою. Коли Аваков і Саакашвілі будуть в одному окопі. Це головний біль військово-технічної допомоги. По-третє, тоді він не зможе розраховувати на послаблення санкцій всередині 2016 року. А тиск працює. І одночасне падіння ціни на нафту призводить до підриву фінансової і бюджетної основи російської економіки", - зазначив він.

За словами експерта, Путіну не вигідно утримувати окупований Донбас.

"Вони сьогодні своїх бюджетників ледь-ледь утримують на стабільному мінімумі. Тому що 44% бюджету РФ - це ціна на нафту. Вони з Кримом ледь-ледь справляються. А там 2 мільйони людей. А на Донбасі з розваленою інфраструктурою і економікою ще понад 4 мільйони. Тому Путіну економічно дуже не вигідно брати ще території на утримання", - зауважив Карасьов.

Політолог вважає, що Путіну "потрібен не Донбас, а Україна".

"Не як територія. А як політика держави. Путіну потрібно впливати на політику. Тому у цьому питанні він був щирий. Я б не казав, що він тут говорить одне, а думає про інше. Тим більше у нього вже є інший театр воєнних дій - це Сирія. Де він діє більш-менш успішно", - сказав експерт.

Також на думку Карасьова, Москва розраховує на дострокові вибори.

"Вони сподіваються, що внутрішня політична деструкція, яка є результатом відсутності цивілізованого механізму вирішення конфліктів в умовах економічної перенапруги, призведе до розпаду коаліції, нових виборів. Коли політики з Майдану відійдуть і політичний клас з їхньої точки зору стане більш прагматичним. І тоді можна буде відновлювати, хоча і не у повному обсязі, відносини з Україною, які були до подій на Майдані і агресії", - пояснив Карасьов.

"Зараз ставка робиться не на зовнішній тиск української влади. Вони проводять лабораторний експеримент: "Чим це все завершиться". Ця вся внутрішня деструкція. Очевидно чекаючи, що це вирішиться так, як було у 2005-06 роках. Коли "помаранчева" команда розпалася і почалася інша політична гра. Більш маневрена і з кращими картами для Росії", - сказав політолог.

Нагадаємо, сьогодні президент РФ Володимир Путін провів річну підсумкову прес-конференцію, яка тривала більше трьох годин.

Зараз ви читаєте новину «Карасьов розкрив задум Путіна по Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути