субота, 29 вересня 2012 16:52

Кандидати у депутати найбільше маніпулюють студентами

Кандидати у депутати найбільше маніпулюють студентами
Олексій Захарченко заявляє, що виборцями маніпулюють через роздуті рейтинги і викривленні факти. Фото: nru.org.ua

Виборцями маніпулюють через роздуті рейтинги і викривленні факти.

Так на круглому столі "Як захистити себе від політичних маніпуляцій?" кореспонденту Gazeta.ua розповів Олексій Захарченко, голова Київської міської організації ВГО "Молодий Народний Рух" та один з організаторів заходу.

Олексію, яка мета проведення подібних заходів? Що ви хочете донести до молоді?

- Розпочався новий навчальний рік. Молодь з усієї України потягнулася до найбільших міст на навчання. Столичні студенти попали під потужну хвилю політичних маніпуляцій, які доносяться з білбордів, сітілайтів, телевізорів та концертних сцен. Передвиборча агітація накрила всю країну. Наша мета - навчити молодь аналізувати та об'єктивно сприймати інформацію від політиків та політичних сил, і як результат зробити виважений та обгрунтований вибір на виборах. На тренінгах ми ні в якому разі не нав'язуємо молоді власну думку.

А на кого розраховані тренінги? І скільки людей відвідує кожен захід?

- Тренінги розраховані переважно на студентів, але їх відвідують і люди старшого віку. Подібні заходи проводяться сьогодні в усіх регіонах України. Кожен тренінг або круглий стіл збирає в середньому по 30-40 молодих людей. У Києві ми плануємо провести ще 2-3 подібних заходи у ВНЗ.

Які маніпуляції над виборцями застосовують сьогодні?

- Сьогодні маніпулятивні технології в Україні дуже розвинені та поширені. Для багатьох політиків вигідніше вкласти купу грошей в одну виборчу кампанію, ніж повсякденно доводити виборцю, що він вартий його голосу. Більшість обіцяє нереальні для виконання соціальних вигод, переваг, виголошують безвідповідальні заяви, які в майбутньому не планують виконувати. Деякі кандидати спотворюють факти і перекручують інформацію. Особливо через ЗМІ, які створені спеціально під певного кандидата задля інтересів тієї чи іншої політичної сили. Без вагань вони маніпулюють рейтингами соціологічних опитувань. Часто рейтинги кандидатів шляхом замовлених соціологічних опитувань цілеспрямовано "роздувають", щоб створити образ, привабливий для виборця, і переконати у популярності політичної сили. Деякі сили нібито займаються пошуком та викриттям винних, ворогів, боротьба з якими нібито поліпшить нинішнє становище. Створюють політичні міфи.

Яким чином наведені Вами маніпуляції проникають у свідомість населення?

- Методи є різні: від білбордів до роздавання пакунків із продовольством. Але найефективніши методом поширення маніпулятивних технологій є ЗМІ. В нашій державі, як і в багатьох інших, люди, особливо старшого віку, мають велику довіру до телебачення та друкованих видань, і сприймають усю подану інформацію за факт. Зважаючи на те, що переважна більшість ЗМІ в Україні знаходиться у руках олігархів, які мають безпосередній вплив на політику, інформація у ЗМІ примусово викривлюється (можемо згадати протестний рух чесних журналістів "Стоп цензурі" після тиску на них), а об'єктивні телеканали та преса опиняються під тиском (підтвердженням є ситуація з телеканалом ТВі).

І який же тоді вихід?

- На нашу думку, вихід є - і це інтернет! Користувачі інтернету відрізняються від телеглядачів або читачів газет тим, що можуть не лише сприймати інформацію, а висловлювати свою думку, чути думки інших, вести дискусію. Це дає можливість сформувати об'єктивну або близьку до об'єктивної позицію. Вчені встановили, що користувачі інтернету значно менше піддаються на політичні маніпуляції та провокації на відміну від людей, які отримують інформацію лише з телевізору та друкованих видань.

Зараз ви читаєте новину «Кандидати у депутати найбільше маніпулюють студентами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути