четвер, 20 березня 2014 14:41

Яким стане Крим для українців: обмеження в'їзду, товарообігу і грошових переказів

Яким стане Крим для українців: обмеження в'їзду, товарообігу і грошових переказів

Верховна Рада сьогодні прийняла в першому читанні закон "Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України".

На підтримку законопроекту проголосувало 276 депутатів з 308 присутніх.

У залі було два депутати-мажоритарника від Криму з 12. І Вадим Новинський, і Юлія Льовочкіна підтримали проект закону.

Якщо документ буде прийнятий у другому читанні без змін, для мешканців материкової України і Криму кардинально зміниться звичний уклад життя.

За неузгоджений в'їзд від 3 до 5 років з конфіскацією.

Тимчасово окупованою територією визнається Автономна Республіка Крим, Севастополь, територіальне море України, континентальний шельф і повітряний простір над усією перерахованою територією.

Вся ця територія оголошується зоною з обмеженим доступом в'їзду та виїзду для громадян України, іноземців та осіб без громадянства. В'їзд і виїзд допускається виключно за спецдозволом в пунктах в'їзду -виїзду та в порядку, який ще повинен затвердити Кабмін .

Порушення спеціального порядку в'їзду і виїзду карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років та конфіскацією транспортного засобу.

Гроші родичам через російських посередників.

У Криму також запроваджується особливий режим економічної діяльності.

На півострові забороняється будь-яка господарська діяльність, якщо вона підлягає ліцензуванню, сертифікації та іншим видам державного регулювання.

Забороняється ввезення та вивезення товарів військового призначення.

Буде зупинена організація залізничних, автомобільних, морських, поромних і повітряних повідомлень.

Транспортне сполучення з Кримом ускладниться. Важко сказати, чи відповідає інтересам України залізничне сполучення Київ-Сімферополь. Разом з тим всім бажаючим проїхати на відпочинок до Криму через територію України доведеться занепокоїтися ще й отриманням спецдозволу .

Виникнуть труднощі і з грошовими переказами родичам. Уряд ще має затвердити алгоритм перевірки, кому і з якими цілями пересилати гроші - допомогти близьким родичам у Криму чи на підтримку якої-небудь політичної сили. Можливо, в Росії з'являться посередники з пересилання грошей до Криму.

Термін за колабораціонізм.

Законопроектом також вводиться покарання за колабораціоністську діяльність - позбавлення волі на строк від 10 до 15 років.

Під такою діяльністю розуміється "умисна, добровільна співпраця в будь формі з окупаційною державою або її представниками на шкоду державним інтересам України".

Зараз ви читаєте новину «Яким стане Крим для українців: обмеження в'їзду, товарообігу і грошових переказів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути