четвер, 13 вересня 2012 18:05

Як проголосувати не за місцем прописки?

Як проголосувати не за місцем прописки?
Виборчу адресу можна змінювати не пізніше, ніж за 5 днів до голосування. Фото: donbass.ua

Олександр Черненко, голова комітету виборців України:

За кожною людиною закріплена своя виборча адреса, але її можна змінювати за власним побажанням. У кожному районі є відділи ведення реєстрів виборців, де і зазначена ця адреса. Але вона часто може не співпадати з адресою офіційної реєстрації. Виборець може сам її змінювати, в залежності від того, де він перебуватиме у день виборів.

Якщо ви хочете змінити свою виборчу адресу, то необхідно звернутися в районні відділи реєстрів виборців. Вони знаходяться, як правило, в районних державних адміністраціях у всіх районах. Там необхідно написати заяву на формі, яку вам дадуть: "Я такий-то такий-то на виборах таких-то хочу тимчасово змінити свою виборчу адресу". Там вказуєте ту адресу, на якій ви фактичну у день виборів будете перебувати.

На дільниці, де ви ніби прописані, комп'ютерна система зафіксує вашу заяву. Тоді ви автоматично з'являєтеся в базі даних тої дільниці, адресу якої ви вказали, система автоматично вас туди пропише. Вам видадуть відповідне посвідчення.

Саме це посвідчення не є підставою для голосування. Просто автоматично, коли вже роздрукують електронні списки і покладуть їх на дільниці, ви вже будете на тій дільниці, яку вказали у заяві. Це єдиний можливий спосіб голосувати не там, де ви зареєстровані.

Але для цього вам треба заздалегідь піти в той орган ведення реєстру, де ви зареєстровані і звернутися із заявою. Це можна робити вже сьогодні чи завтра. Головне - не пізніше, ніж за 5 днів до виборів. Процедура займає 5 хвилин. Єдине що треба, це туди дійти-доїхати у будь-який робочий час.

Виборчу адресу і порядок її зміни регулює закон Про Державний реєстр виборців.

Розділ 1, ст. 3, п.3 Загальний характер Реєстру забезпечує включення до Реєстру усіх виборців незалежно від місця їх проживання чи перебування з метою реалізації принципу загального виборчого права.

Ст. 7 п3. За мотивованим зверненням виборця, який має право голосу на відповідних виборах чи референдумі, орган ведення Реєстру може тимчасово (на період їх проведення) змінити виборцю місце голосування (виборчу дільницю) без зміни його виборчої адреси. Таке звернення подається до органу ведення Реєстру за місцезнаходженням зазначеної виборцем виборчої дільниці або за виборчою адресою не пізніше ніж за п'ять днів до дня голосування на відповідних виборах чи референдумі. Тимчасова зміна місця голосування виборця (виборчої дільниці) підтверджується посвідченням за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, яке видається виборцю.

Ст. 8.п.1. Виборчою адресою виборця є адреса його житла або місця перебування виборця чи інша адреса, що замінює адресу житла виборця, яка є підставою для віднесення виборця до відповідної виборчої дільниці.

Зараз ви читаєте новину «Як проголосувати не за місцем прописки?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути