четвер, 23 серпня 2012 07:15

Вибори-2012: на старті опозиція обходить владу

Автор: фото надане прес-службою Об’єднаної опозиції
  Анатолій Гриценко зустрічається з виборцями у місті Токмак Запорізької області 14 серпня. Він іде на вибори третім номером у списку ”Батьківщини”
Анатолій Гриценко зустрічається з виборцями у місті Токмак Запорізької області 14 серпня. Він іде на вибори третім номером у списку ”Батьківщини”

Центральна виборча комісія закінчила реєструвати кандидатів у народні депутати: за голоси українців на парламентських виборах боротимуться 22 політичні партії. Але пройти до наступного складу Верховної Ради мають шанси лише чотири, свідчать результати опитування, проведеного провідними соціологічними компаніями України — "ГфК Юкрейн", соціологічною групою "Рейтинг", Центром соціальних і маркетингових досліджень "Соціс" та Центром Разумкова.

Серед тих, хто гарантовано може подолати 5-відсотковий прохідний бар'єр, — Об'єднана опозиція "Батьківщина", Партія регіонів, партія "Удар" Віталія Кличка й комуністи.

Причому, якби вибори відбувалися найближчим часом, опозиція їх виграла б: судячи з останнього опитування, за "Батьківщину" готові проголосувати 26,2% українців, які мають намір узяти участь у виборах. На другій позиції Партія регіонів із 24,6%.

Далі з великим відривом іде "Удар": за партію Віталія Кличка хотіли б віддати голоси 11,8% українців. Замикає четвірку лідерів Комуністична партія з непоганим, порівняно з попередніми парламентськими виборами, результатом: зараз перевагу комуністам віддають 9,4% виборців, тоді як 2007 року вони набрали 5,39% голосів.

Близькими до подолання 5-відсоткового виборчого бар'єра є ще дві політсили: "Україна — Вперед!" Наталії Королевської — 4,3% та Всеукраїнське об'єднання "Свобода" — 4,2%.

Є в партій і свого роду резерв: 15,4% виборців, які планують узяти участь у голосуванні, щодо своїх переваг іще не визначилися.

Результати опитування, проведеного чотирма найвпливовішими незалежними соціологічними компаніями, відбивають реальну картину електоральних переваг українців, підтверджують політологи.

В Об'єднаної опозиції є великі шанси перемогти на майбутніх парламентських виборах, говорить директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала: "Як правило, за владу по партійних списках голосують менше. В Об'єднаної опозиції "Батьківщина" є всі підстави сподіватися на перше місце на парламентських виборах. А решта залежить від того, наскільки ефективно вона проведе передвиборну кампанію".

Другий висновок, який можна зробити з результатів соцопитування (йдеться про великий відрив між лідерами — "Регіонами" й "Батьківщиною" — та партіями Петра Симоненка й Віталія Кличка), — Об'єднана опозиція є реальною альтернативою владі. А майбутні вибори — це, по суті, змагання двох великих політичних сил.

— На старті виборчої кампанії склалася чорно-біла картинка. На одному полюсі — Партія регіонів, на другому — Об'єднана опозиція. Це протистояння двох вітчизняних мегапартій — україно-європейської, оформленої в Об'єднану опозицію під брендом "Батьківщина", і радянсько-російської Партії регіонів, — пояснює політтехнолог Олег Медведєв.

Решта майже два десятки партій, за його словами, особливого впливу на хід виборчої кампанії не мають.

— Треті сили" з обох боків змушені грати ролі другого плану, тому що в міру загострення конфлікту мегапартій виборці дедалі більше концентруватимуться навколо лідерів, — додає експерт.

Тож Об'єднаній опозиції не варто розслаблятися, вважають фахівці. Адже розрив між Партією регіонів і "Батьківщиною" поки що досить невеликий.

— Буде застосований серйозний адміністративний ресурс у мажоритарних округах. Зрозуміло, що партія влади, оскільки вона сама не набере більшість, ставить завдання сформувати таку більшість за рахунок "мажоритарників", а програма-максимум — досягти конституційної більшості, — відзначає професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

Відповідно завдання опозиції, говорить експерт, — цьому перешкодити. І це завдання вимагає об'єднання зусиль усіх опозиційних патріотичних сил.

Зараз ви читаєте новину «Вибори-2012: на старті опозиція обходить владу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути