Ексклюзиви
середа, 23 липня 2014 17:03

Ініціативи Ляшка мають зупинити можливий реванш сепаратистів

Ініціативи Ляшка мають зупинити можливий реванш сепаратистів

  22 липня  Верховній Раді України в першому читанні прийнято законопроект "Про протидію і запобігання сепаратизму та подолання наслідків сепаратистської діяльності на території України (десепаратизацію)". Законопроект дає чітке юридичне визначення сепаратизму та визначає юридичні механізми відповідальності за відповідну діяльність. Головна новація  - це тимчасове, на кілька років позбавлення права займати державні посади для осіб, які брали участь у сепаратистських рухах. Автор законопроекту – народний депутат О.Ляшко, лідер Радикальної партії.

Газета.Уа звернулася за коментарем щодо необхідності прийняття подібного закону до політолога Володимира Фесенка. На думку експерта, владі вже зараз потрібно планувати, що робити з Донбасом після завершення військових дій та встановлення контролю над усіма містами Донецької та Луганської області. Уряд готується до робіт і витрат по відновленню зруйнованої інфраструктури, Президент планує залучення інвестицій та створення нових робочих місць. Проте не менш важливим за економічне відновлення є і політичне очищення місцевої влади. Адже не секрет, що багато хто з керівників місцевих рад, правоохоронців, силовиків відкрито підтримав сепаратистів, а дехто і воював із зброєю в руках. Окремі категорії сепаратистів можуть бути звільнені від кримінального покарання майбутньою амністією, і тоді в разі проведення місцевих чи парламентських виборів такі особи можуть знову повернутися у владу, і це спричинить нову загрозу сепаратистських рухів.

Державі необхідний механізм люстрації тих осіб, які брали безпосередню участь у підготовці та реалізації сепаратистських рухів. Олег Ляшко пропонує головним інструментом зробити відсторонення від посад та заборону на зайняття відповідних посад у виконавчій владі та місцевому самоврядуванні. Можна очікувати, що після доопрацювання закон буде прийнятий в серпні, коли якраз виникне реальна потреба в його використанні, оскільки до кінця серпня українські війська можуть  уже повністю звільнити Донбас від озброєних бойовиків. "Ініціативи О.Ляшка в такому випадку допоможуть в прозорий та зрозумілий спосіб дати правову оцінку кожній пов'язаній із сепаратистськими рухами особі, а головне – застерегти регіон від можливого політичного реваншу сепаратистів" - прогнозує В.Фесенко.

Зараз ви читаєте новину «Ініціативи Ляшка мають зупинити можливий реванш сепаратистів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути