понеділок, 02 грудня 2013 23:41

"Індивідуальних санкцій щодо Януковича не буде" - Чорновіл

"Індивідуальних санкцій щодо Януковича не буде" - Чорновіл

49-річний Тарас Чорновіл, колишній регіонал, розповів що в кривавих сутичках на Євромайдані винні як влада, так і опозиція. Пояснив, чому подав у відставку голова Адміністрації президента Сергій Льовочкін, а Інна Богословська вийшла з Партії регіонів. Припустив, хто може бути наступним і на що чекати Україні від Європи та США.

- Як ви розцінюєте кривавий розгон Євромайдану 30 листопада?

- Він добре спланований. Влада розуміла, що забезпечити перемогу на виборах 2015 року з дрібними фальшуваннями не вдасться, треба робити безпрєдєл. Майдан треба залякати, опозиції - вчасно дати по морді. Основний месидж: не протестуйте, не виходьте на майдани, не беріть участь в акціях. Бо там вас можуть побити, можуть і вбити. Міліція в нас самі знаєте яка, там всі бандити. І ось у влади щось поламалося. Вони поспішали. За моєю інформацією, майдан мали би розігнати на день пізніше. Але тут раптом відбулася демобілізація, партійні лідери закликали йти з майдану. Забрали все. Залишилися чоловік 20, які залишаються завжди. Не йдуть принципово. Тому зробили таку криваву нічну жорстоку картинку. Вдень вийшло б не так. Більше людей розігнати складніше. Помітив, що камера опозиційного каналу відкрито знімала той момент, коли "беркутівець" б'є по голові ногою людину, яка лежить. Зазвичай, якщо вони хочуть, щоб не було картинки, б'ють спершу камери і журналістів.

- Як мала діяти опозиція?

- Потрібно було бути з людьми. Якби вони залишились на майдані, бійки б не було. Бити депутатів – не спідручно, не далекоглядно. Андрій Петрович Клюєв добре запам'ятав одну фразу "За одного битого двох небитих дають". Може ще таке бути, що ти їх купуватимеш. Тому депутатів краще не бити, бо тоді вони виходять із тіні й дорожче продаються.

- Як Вам демарш Інни Богословської й нібито Сергія Льовочкіна?

- Це два різних демарші. Богословська – людина Пінчука. Пінчук орієнтований тільки на євроінтеграцію. Його труби в Росії лопнули давно. Там немає жодних планів. Для нього це було абсолютно принципово. Зараз Богословську роблять круглою ідіоткою. А Льовочкіна "пішли", а не він пішов. Це було оголошено давно. Росія хотіла, щоб поставили Медведчука. Була вимога від Росії заборонити програму Савіка Шустера і звільнити Льовочкіна. Треба віддати належне Льовочкіну – зумів красиво піти з гарною заявою.

Кажуть, замість Захарченка поставили його першого зама.

- Хто наступний?

- Я дивлюсь із цікавістю на Міністерство закордонних справ. Його очолює мій друг Леонід Кожара. Мені здається, що він наступний. Навіть без гучних заяв зараз піти було б дуже красиво.

- Що буде з Азаровим?

- Говорили, що Азарова теж знімуть. Але для цього ще не час. Арбузов ще не готовий, хоч і свій. На нас чекають страшні економічні проблеми. На півроку Росія нам дасть поблажки. Але це навряд чи допоможе. Йде дефолт. Спалити Арбузова на дефолті не хочуть. Він надто прив'язаний до сім'ї. В Азарова шанси є.

- Чи намагатимуться "злити" Януковича і шукати нового лідера, який може перемогти в 2015-му?

- Злити його зараз важко, а вбити проблематично. Він дуже сильно оточив себе охороною. Олігархи не вміють вбивати політично. Вони цього не навчені.

- Чи будуть якісь санкції проти країни чи Януковича та його оточення від ЄС та США?

- Щодо індивідуальних санкцій Європа немає практики. Вони їх не застосовують. Якби Європа скасувала безвізовий режим для власників дипломатичних паспортів, а потім ввела жорсткі заборони на певну категорію людей - це був би дуже серйозний знак. А так можлива хіба політична ізоляція. Американці ж мають практику списку Магнітського. Але найвища за посадою людина, яка є в тому списку – це прокурор якогось округу. Методика чітка, і вона не передбачає застосування санкцій аж до президента включно. Та навіть до генпрокурора такі санкції не доходять. Але якась реакція США буде точно. Перша резолюція, яка є на сайті США, пройде через нижню палату, і набуде законності. Януковича не будуть запрошувати в США. Чи буде це оформлено у вигляді заборони на в'їзд? Ні. Економічних санкцій теж не буде, бо активи Януковича не зберігаються в Америці. Він їх всі пропустив через Бейліз, в осному. Хіба активи Клюєвих заморозять, які осіли в Австрії. Та й то навряд.

Зараз ви читаєте новину «"Індивідуальних санкцій щодо Януковича не буде" - Чорновіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути