понеділок, 20 жовтня 2014 17:53

І до, і після Євромайдану лише "Свободи" в Раді на 100% голосувала за антикорупційні закони - дослідження

І до, і після Євромайдану лише "Свободи" в Раді на 100% голосувала за антикорупційні закони - дослідження

Серед усіх фракцій Верховної Ради VII скликання найбільш послідовною у голосуванні за антикорупційні законопроекти була ВО "Свобода". Такого висновку дійшла громадська організація "Всеукраїнська люстрація", яка проаналізувала відкриті дані по найважливіших голосуваннях депутатських фракцій протягом грудня 2012 — жовтня 2014 рр.

"Проблема законодавчого забезпечення боротьби з корупцією у минулому скликанні Верховної Ради була однією з найгостріших. Вона полягала в тому, що лояльна до Януковича більшість намагалася проштовхнути через сесійну залу ініціативи, які сприяли незаконному збагаченню "Сім'ї" та наближених олігархів", — говориться у дослідженні.

Так, 24 жовтня минулого року зусиллями депутатів Партії регіонів (192 голоси, 92%), Комуністичної партії України (31 голос, 97%) і позафракційними депутатами (14 голосів) було прийнято закон про реструктуризацію бюджетної заборгованості шляхом видачі фінансових казначейських векселів. За словами депутатів-опозиціонерів від УДАРу та "Батьківщини", завдяки цьому законопроекту додаткові прибутки (понад 5 млрд. грн.) отримали газові компанії та банки Д. Фірташа і Р. Ахметова. Водночас проти цього законопроекту проголосували 100% "свободівців" і лише 50% фракції УДАРу та 30% "Батьківщини".

Але і після Євромайдану демократичні політичні сили демонстрували різний ступінь готовності голосувати за антикорупційні ініціативи, підкреслює "Всеукраїнська люстрація".

У квітні цього року, коли громадські активісти поставили питання руба про оприлюднення всієї інформації про учасників та пропозиції на державних тендерах і повернення прозорості у сфери державних закупівель (проект №4587), голосування мало не було провалене через низьку дисципліну у новій коаліції.

"Під час вирішального голосування у 226 голосів "Батьківщина" дала 83% "за", УДАР – 76%, група "Суверенна європейська Україна" екс-спікера Литвина – 86%, група екс-регіоналів Кінаха-Хомутинника "Економічний розвиток" – 78%, ВО "Свобода" – 100%", – говориться у дослідженні.

А під час голосування 16 вересня за пакет антикорупційних законів у першому читанні за УДАРівський законопроект про Національне бюро антикорупційних розслідувань проголосувало лише 7% самих ударівців, 31% "Батьківщини", 0% комуністів, 23% "Суверенної європейської України" екс-спікера Литвина, 2% групи "Економічний розвиток", 1% регіоналів, "Свобода" проголосувала на 100%.

Під час голосування 14 жовтня щодо ухвалення цих законів у другому читанні та в цілому знову лише ВО "Свобода" проголосувала на 100%, повідомляє "Всеукраїнська люстрація".

Зараз ви читаєте новину «І до, і після Євромайдану лише "Свободи" в Раді на 100% голосувала за антикорупційні закони - дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути