неділя, 22 грудня 2013 16:53

"Харків нікому не вдасться перетворити у Хряків" - проспект Леніна у місті "перейменували" на честь Леннона

"Харків нікому не вдасться перетворити у Хряків" - проспект Леніна у місті "перейменували" на честь Леннона
Фото: mrparovozic.livejournal.com

На Євромайдані біля пам'ятника Шевченку в Харкові пройшла акція "Спасибі дідусеві Леннону за наше щасливе дитинство". Пісні The Beatles звучали у запису та "наживо" - у виконанні харківських рок-музикантів.

Перед присутніми також виступив відомий український письменник і поет Юрій Андрухович.

"Виявилося, що ми фактично боремося і стоїмо на всіх майданах країни за одне і те ж. За триєдину цінність - вільна Європа, незалежна Україна і вільна людина у цій незалежній Україні... Нам потрібно і далі об'єднуватися, продовжувати наші мирні протести. Те, що ви тут, що ви готові і далі боротися за наше європейське самовизначення, вільної української людини у вільній Україні, додає мені впевненості, щоб сказати: велике українське місто Харків ніколи і нікому не вдасться перетворити у Хряків і Україна буде Україною, а не Уркаїною. Хай живе вільний Харків, слава Україні!" - сказав Андрухович.

Він також прочитав свої вірші, що "написані 15 років тому, але як і раніше звучать актуально".

Після концерту учасники Євромайдану влаштували урочисту ходу від пам'ятника Шевченку до проспекту Леніна. Люди йшли, скандуючи: "Слава Україні! Героям Слава!", "Харків, вставай!", "Ленін, гуд бай!". Проходячи повз будівлі обладміністрації, учасники ходи скандували "Банду геть!".

Колона зробила перерву біля стели з великим державним прапором, щоб, за пропозицією письменника Сергія Жадана, заспівати народну ліверпульську пісню "Червона калина" і "All you need is love".

На будинку по пр. Леніна, 1, учасники ходи прикріпили символічну меморіальну дошку - аркуш паперу з портретом легендарного "бітла" і написом "Проспект названий на честь видатного музиканта, поета, композитора і борця за світ Джона Вінстона Воно Леннона (1940-1980) від вдячних харків'ян".

"Ця дошка тимчасова, я впевнений, що її варто замінити на постійну. Єдине у мене побоювання, що наша влада тепер і Джона Леннона буде вважати коллаборантом і фашистом (натяк на скандал з меморіальною дошкою Юрію Шевельову - ред.). Я думаю, що заради того, щоб ця дошка висіла, варто поміняти харківську владу", - сказав Сергій Жадан.

Він також пожартував, що після остаточного перейменування проспекту Леніна потрібно буде змінити і стоїть на початку проспекту пам'ятник засновнику Харкова козаку Харку.

"Я думаю, ми попросимо Церетелі (автор пам'ятника козаку Харку Зураб Церетелі - ред), він майстер робити такі речі. Він просто дещо прибере, дещо додасть, гітару, наприклад, цього козакові, і буде Джон Леннон з гітарою", - сказав Жадан.

На завершення присутні заспівали гімн України і влаштували фотосесію з "меморіальною дошкою Леннону".

Це не перша спроба такого перейменування проспекту. У грудні 2007 року активісти місцевої організації "Партії реформи і порядок" вже намагалися змінити його назву, прикріпивши паперові таблички "проспект Леннона" поверх звичайних "проспект Леніна".

Зараз ви читаєте новину «"Харків нікому не вдасться перетворити у Хряків" - проспект Леніна у місті "перейменували" на честь Леннона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

157

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути