субота, 20 грудня 2014 15:53

Гуманітарний штаб Ахметова фіксує різке погіршення ситуації на Донбасі

Гуманітарний штаб Ахметова фіксує різке погіршення ситуації на Донбасі

Соціально-економічна ситуація у Донецькій та Луганській областях продовжує нестримно погіршуватися. Як свідчить оновлена Гуманітарна карта штабу Ріната Ахметова, майже половина мешканцiв регіону оцінює своє положення як тяжке й заявляє, що не в силах вже його терпіти.

Чергова актуалізація карти проводилася з 2 по 16 грудня на основі опитування населення 26 міст Донбасу, а також інформації, якою громадяни діляться у місцевих соціальних мережах. На жаль, у грудневому дослідженні не враховані відгуки жителів Первомайська: стаціонарний телефонний зв'язок із містом перерваний.

"Основний підсумок опитування такий: положення людей стає все більш важким, - розповіла виконавчий директор Київського міжнародного інституту соціології Наталія Харченко. – За місяць кількість жителів, що не можуть терпіти положення, яке склалося, збільшилося з 36 до 43 відсотків. Більше половини упевнена, що загальна ситуація залишається незмінно поганою. Чверть населення говорить, що життя ще більше погіршало".

За словами експерта, в Донецькій та Луганській областях спостерігається гостра нестача всього життєво необхідного: потреба в побутових товарах збільшилася з 24 до 38 відсотків, медикаментів - з 45 до 58 відсотків, продуктів - з 34 до 45 відсотків. Найбільш дефіцитними є крупи, м'ясні та рибні консерви, рослинна олія, цукор. Серед медикаментів найчастіше згадувалися серцеві препарати, ліки від тиску, антивірусні, та протизапальні ліки. Серед засобів гігієни – пральний порошок, мило, зубна паста. Відповідно даним Гуманітарної карти, гірше за все склалося положення із продовольством у Новотошковськом, з медикаментами - в Ясиноватій, із миючими засобами - у Кировськом. Дуже важка загальна ситуація у Станиці Луганською, Первомайське, Стаханове. "У людей закінчуються запаси, а грошей на їх поповнення абсолютно не залишилося", - відзначила Наталія Харченко.

Рівень міграції в регіоні, порівняно з листопадом, дещо збільшився, проте, залишається нижчим, ніж був у жовтні. З Донбасу планують виїхати лише декілька відсотків жителів. Так, 15 відсотків населення "хотіли б виїхати, але не можуть", більша ж частина – 82 відсотки – навіть не замислюється про від'їзд. Факт, на перший погляд, парадоксальний. Адже близько половини населення стверджує, що цього року залишилися без засобів існування: 57 відсотків "відчувають свою безпорадність", 80 відсотків пережили бомбардування або артилерійський обстріл. Соціологи пояснюють: найбільш активна частина населення покинула Донецьку та Луганську області ще влітку. Восени спостерігався зворотний процес, проте багатьом переселенцям пощастило влаштуватися на новому місці. В результаті, в цілому, регіон втратив приблизно 25 відсотків від "довоєнної" чисельності населення. Таким чином, на Донбасі в основному залишаються жителі, яким дійсно психологічно важко розлучитися з будинком і звичним соціальним середовищем. Крім того, для переїзду в інший регіон у них зараз просто не має фінансових можливостей. Ще один важливий чинник, що утримує від масового переселення - наявність тепла у будинках та квартирах. Як з'ясувалося, у 79 відсотків жителів є центральне опалювання і воно, на щастя, працює. Потребу в паливі (вугіллі, дровах, пеллетах) згадали лише 3 відсотки опитаних сімей, в основному мешканці приватного сектора. Протриматись допомагає ще й взаємовиручка людей: за останніх півроку майже 60 відсотків опитаних родин отримували допомогу від інших жителів та й самі допомагали родичам, сусідам, знайомим та друзям, що потрапили у складне положення. А найголовніше – майже половина опитаних вірить, що 2015 рік виявиться для Донбасу "більш мирним" і економічна ситуація в регіоні поступово налагодиться.

На жаль, поки говорити про будь-яке покращення не доводиться. За словами представника групи волонтерів "Відповідальні громадяни" Енріке Менендеса, гуманітарна ситуація погіршується досить швидко. "Блокування роботи банківської системи привело до того, що люди не можуть отримувати фінансову допомогу від родичів із України та інших країн, - розповів відомий волонтер. - Причому ситуація в області набагато гірше ніж у Донецьку. Блокування гуманітарних вантажів від Фонду Ріната Ахметова викликала серед людей дуже негативну реакцію. Адже для багатьох це єдина можливість отримати хоч якісь продукти харчування. Нам дзвонять молоді мами, які говорять, що не знають, що робити: чим годувати малят без "дитячих наборів?". Менендес відзначив, що на Донбасі багато селищ, де залишилися фактично едині пенсіонери. Вже декілька місяців вони не отримують пенсій і живуть лише за рахунок допомоги благодійників. Літні люди гинуть від виснаження, хоч у медичних картках вказується, що смерть настала від серцевого нападу.

За даними соціологів, про допомогу, яку надає Рінат Ахметов, згадує дві третини учасників опиту. "Об'єм допомоги від Гуманітарного штабу Ахметова колосальний, він допомагає десяткам тисяч людей не померти з голоду", - підтверджує волонтер.

Втім, свою роботу в регіоні активізують і міжнародні добродійні організації. "Стався якісний перелом і це вселяє надію, - стверджує директор по зв'язкам із громадськістю та комунікаціям Групи СКМ Наталія Емченко. – Нам відомо, що недавно великий вантаж поступив від "Червоного хреста". Нам дуже важливо взаємодіяти, це дозволить уникнути ситуації, коли одні отримують допомогу від декількох джерел, а інші її взагалі не отримують".

На думку представника управління Верховного комісара ООН у справах біженців Ноєль Калхун, поява Гуманітарної карти сприятиме усім організаціям, що надають допомогу населенню Донбасу. Карта дає можливість зрозуміти, чого саме потребують жителі, куди необхідно направляти гуманітарні вантажі. Ноєль Калхун вважає, що таким чином можна прогнозувати подальший розвиток гуманітарної ситуації в регіоні. На її думку, в роботі над деталізацією й актуалізацією даних карти, повинні взяти участь всі зацікавлені сторони.

У ЮНІСЕФ також упевнені, що карта стане основою для взаємодіїміжнародних добродійних місій.

"Ми використовуємо дані карти для відвантажень, які робимо на Донецьк і Луганськ, - заявила Марина Мацена керівник моніторингу та оцінки організації. - Якщо раніше ми працювали з переселенцями по всій Україні, то в нинішній ситуації концентруємо максимальні зусилля на Донбасі. Ми проводимо оцінку ситуації з гігієною в регіоніта хотіли б, щоб отримані дані також були включені до Гуманітарної карти".

Підтримав зусилля Гуманітарного штабу Ріната Ахметова і представник Всесвітньої продовольчої програми ООН Мартін Олсен.

"У зверненнi до Президента з приводу підтримки гуманітарних программ, необхідно вказати, що гуманітарна допомога не може бути предметом з'ясувань стосунків між сторонами конфлікту, - підкреслив він. - Варто активніше залучати ЗМІ до висвітлення цієї проблеми, щоб якомога більше людей у інших країнах дізналися про те, що відбувається на Донбасі".

Те, що увага до проблем населення Донбасу зростає, підтверджує статистика відвідин Гуманітарної карти в інтернеті. За словами директора "Допоможемо ТБ" Марини Миргородською, за ситуацією в регіоні стежать не лише користувачі з України та Росії. Все частіше на сторінку заходять жителі Німеччини, США, інших країн.

"Гуманітарна карта показує, що потреба людей у допомозі не знижується, а лише зростає, - заявила координатор Гуманітарного штабу Рімма Філь. - А це означає, що наша робота продовжуватиметься. Дані карти свідчать, що найбільш важка ситуація склалася в містах, де продовжуються бойові дії. Дійсно, в Донецьку та інших населених пунктах, відкриті магазини, є товари продуктової групи, але з кожним днем фінансові заощадження більшості людей стають усе більш мізерними, а у багатьох вони давно вичерпані. Над Донбасом нависла загроза голоду, вже фіксуються неодноразові випадки смерті людей від виснаження, прогнози з цього питання невтішні".

На думку Римми Філь, досвід свідчить, що люди добре інформовані про допомогу, яку надає Рінат Ахметов.

"Це свідоцтво того, що наша допомога доходить до людей і реально їм допомагає, - говорить координатор Гуманітарного штабу. – Всього, до кінця року, ми плануємо привести на Донбас ще 5 тисяч тонн продуктів харчування. Всім дітям до 17 років Фонд Ріната Ахметова спільно з ФК "Шахтар" підготував до Нового року дарунки та солодощі. Ми сподіваємося влаштувати хлопцям маленьке свято, яке хоч якось допоможе їм пережити цю сувору зиму".

Зараз ви читаєте новину «Гуманітарний штаб Ахметова фіксує різке погіршення ситуації на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути