Ексклюзиви
понеділок, 02 травня 2016 08:20

Гройсман заморозив ситуацію в охороні здоров'я - експерт

Гройсман заморозив ситуацію в охороні здоров'я - експерт
Гліб Канєвський/slovoidilo.ua

Призначення Віктора Шафранського виконувачем обов'язків міністра охорони здоров'я на півроку заморозить ситуацію в галузі. Працюватиме, поки не виберуть вигідного для влади кандидата.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Гліб Канєвський.

"Призначення Шафранського виконувачем обов'язків підкреслює дві тези. Перша - у Гройсмана нема кандидатури на посаду міністра охорони здоров'я. Кандидата, який мав би чітке бачення проведення реформи галузі, її реалізації. Спеціаліста, якого підтримав би і громадський сектор, і медичне середовище. Друга — призначенням Шафранського Гройсман фактично заморозив ситуацію в галузі", - сказав експерт.

Це кадрове рішення є тимчасовим компромісом для лобістських груп, вважає Канєвський.

"Шафранський — це результат боротьби політичних груп, які не поступаються одна одній. Це Адміністрація президента, Гройсман, Яценюк. Ще фармакологічні компанії, які мають величезні кошти. Можуть впливати на реальну політику в Україні. Шафранському надали повноваження, поки не виберуть вигідного для всіх кандидата на посаду міністра. Це затягнеться щонайменше на півроку.

Уже зараз можу спрогнозувати, що за ці півроку ми не побачимо початку комплексних реформ у галузі. Шафранський більше року був заступником міністра. При цьому — співвласником фармацевтичного бізнесу. Проглядається прямий конфлікт інтересів. Він намагатиметься протягнути в МОЗ своїх людей із фармацевтичної галузі. Це приведе до чергових кадрових скандалів. Галузь і далі занепадатиме", - спрогнозував політолог.

Він зазначив, що Шафранський мав би прозвітувати перед суспільством про здобутки на посаді заступника Квіташвілі. Бо частково несе відповідальність за провалені реформи в галузі.

"Але звітувати нема про що. Шафранський і Квіташвілі реформи так і не почали. У 2015 році затягли закупівлю ліків через міжнародні організації. Лише зараз ліки починають поступати на склади", - резюмував Канєвський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні ліквідували катастрофу з ліками

Як відомо, 14 квітня Верховна Рада проголосувала за новий Кабінет міністрів. Не обрали лише міністра охорони здоров'я. Від пропозиції очолити відомство відмовилися 15 кандидатів. 27 квітня уряд призначив Віктора Шафранського виконувачем обов'язків міністра охорони здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Гройсман заморозив ситуацію в охороні здоров'я - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути