субота, 17 січня 2015 07:05

Гонтареву хочуть прибрати олігархи, які втрачають через дії Нацбанку - економіст

Гонтареву хочуть прибрати олігархи, які втрачають через дії Нацбанку - економіст
Фото: m.day.kiev.ua

Економіст Олександр Жолудь позитивно оцінює роботу голови Нацбанку Валерії Гонтаревої. Про це він сказав у коментарі Gazeta.ua.

"Зараз відбувається структурна реформа Національного банку. Туди дійсно приходять професіонали, які замінюють попередню систему. Добре те, що вони не бояться проводити ті речі, які викликають незадоволення у великих гравців, в тому числі на банківському ринку. У нас, наприклад, ліквідовують банки, які належать не останнім людям в країні. Йдеться про тих, які входять у ТОП-10 найбагатших українців. Робиться це незважаючи на те, що вони хотіли б, щоб їхні банки рятували за допомогою державних грошей", - сказав експерт.

Негативними наслідками політики Нацбанку він назвав наявність множинних обмінних курсів.

"Це, коли у нас є офіційний обмінний курс і є курс національного ринку. І вони суттєво відрізняються. Від ослабленої гривні достатньо не виграють експортери​, а імпортери змушені купувати товар за значно вищим курсом. Через це можуть бути проведені нечесні операції банкірами", - сказав Жолудь.

На думку експерта, кампанію щодо дискредитації глави НБУ, просувають "не чисті на руку" бізнесмени.

"Гонтареву хочуть прибрати ті, хто має бізнес-інтереси і втрачає через дії Національного банку. Зокрема, через ліквідацію низки банків, які порушують законодавство і займаються відмиванням коштів. Багато простих українців підтримує кампанію проти Гонтаревої через те, що відбулося ослаблення гривні. Вони вважають, що у зміні курсу є провина Національного банку, не розуміючи загальної ситуації", - вважає експерт.

"В цілому Гонтарева діє непогано. Хоча можливо є питання, чи може вона бути ще жорсткішою по відношенню до банків, які сьогодні є не платоспроможними і за якими стоять дуже великі інтереси", - додав він.

Нагадаємо, що 16 січня в Раді Гонтарева відзвітувала про свою роботу на посаді голови Нацбанку. Вона зазначила, що сподівається швидше віднайти валютну рівновагу на ринку, коли "міжнародний фонд оголосить про допомогу". Гонтарева також заявила, що регулятор не може самостійно забезпечувати стабільність гривні і відповідальність за ситуацію з курсом валют Нацбанк несе разом з урядом.

Зараз ви читаєте новину «Гонтареву хочуть прибрати олігархи, які втрачають через дії Нацбанку - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути