четвер, 17 січня 2013 19:00

Фірташ пришвидшує банкрутство "Нафтогазу" - Гудима

Фірташ пришвидшує банкрутство "Нафтогазу" - Гудима
Олександр Гудима каже, що Фірташу не вигідно робити банкрутами власні підприємства. Фото: obozrevatel.com

Колишній нардеп-"бютівець" Олександр Гудима не розуміє, навіщо Дмитру Фірташу робити банкрутами власні облгази.

Про це він розповів у коментарі Gazeta.ua.

"Коли ми говоримо про Ігоря Коломойського, то його дії, очевидно, відрізняються від того, що робить пан Фірташ. Бо "Аеросвіт" реально має активи. Облгази цих активів не мають. Ми повинні розуміти, що у Коломойського є літаки, у облгазів, взятих в держави у майже безкоштовну оренду, є тільки газорозподільчі системи, які не входять до статутного капіталу. Облгази — це фактично контори, де є стільці і комп'ютери, які продають газ", - наголосив політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суди почали банкрутство ще 7 облгазів та міськгазів

"Банкрутити, щоб заволодіти — так, додав він.- З цим ще можна було погодитись. Тоді б "Нафтогаз" дійсно міг допомогти пану Фірташу захоплювати їх дуже дешево. Але тут мова йде про теплокомуненерго та "Нафтогаз", які є банкрутами. Тому я не можу сказати, хто це робить".

Гудима пояснив, що таким чином пришвидшується банкрутство самого "Нафтогазу".

"Нафтогаз" пороздавав ці облгази в оренду різним структурам, сьогодні вони самі пришвидшують банкрутство НАК "Нафтогазу". Нафтогаз, якому заборговував якийсь облгаз багато коштів, якому, в свою чергу, заборгувало якесь теплокомуненерго, подає на банкрутство, і таким чином, цей облгаз може потрапити до "Нафтогазу". Але це нічого не дасть, бо сам "Нафтогаз" — банкрут. Таке вже було. Колись була спеціальна структура, років п'ять тому, яка повинна була перебрати на себе управління усіма облгазами. Але тоді це нічим не закінчилося", - розповів політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми – неофеодальна країна. У нас зараз щось подібне до Південної Кореї"

Відповідаючи на питання про те, яким може бути вихід із ситуації, що склалась, Гудима сказав: "Якби ми жили в правовій державі, і якби в нас приватизаційні конкурси відбувалися так, як це робиться в Польщі чи в Німеччині, то було б так як з обленерго. Хочуть сказати, що це погано зробили. Проте, вимкнень електроенергії в Україні немає. Всі обленерго є приватні. А розподільчи системи газові від електричних мало чим відрізняються. Держава повинна була б зробити реструктуризацію, вивести ці газорозподільчі системи в інші структури, підготувати до справжньої приватизації, а не до такої, як сьогодні здійснює Фірташ. Якби в таких конкурсах взяли участь російський "Газпром", що потрібно, якби знайшлися українські і європейські власники, - тоді вони б почали забезпечувати ринкові умови газового бізнесу. Бо сьогодні АП поділила Україну на кілька зон і найкращі шматки віддає тим чи іншим олігархам".

Нагадаємо, сьогодні суди розпочали процедури банкрутства семи облгазів, одним з акціонерів цих компаній є ПрАТ "Газтек", яке пов'язують з олігархом Дмитром Фірташем.

Зараз ви читаєте новину «Фірташ пришвидшує банкрутство "Нафтогазу" - Гудима». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути