четвер, 26 листопада 2015 09:05

Фірташ кинув виклик президентові

Фірташ кинув виклик президентові
фото: glavcom.ua

Своєю заявою про приїзд в Україну олігарх Дмитро Фірташ кинув виклик президентові Петру Порошенку. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Андрій Золотарьов.

"Це виклик. Фірташ відчуває слабкість Порошенка і його влади. Розвиток подій дуже пришвидшився. Динаміка шалена. Складно уявити, що буде через кілька тижнів. Місяць тому відбувся перший тур місцевих виборів і більшість експертів вважали, що президент зміцнив власну вертикаль влади. Але відбулися арешти і возіння з Мосійчуком, Корбаном. Всі побачили, що все дуже хитко. На тлі річниці Майдану, енергоблокади Криму, виборів у Кривому Розі і соціального вибуху, який наближається — це може добряче розхитати владу. Тому Фірташ і робить виклик. Це буде демонстративне повернення", - зауважив він.

У цій ситуації владі треба діяти по закону, вважає експерт.

"А в нас завжди діяли з політичною доцільністю. Нею підміняли закон. У цій ситуації треба дивитися, які є звинувачення проти Фірташа. Якщо вагомі — можуть затримати відразу ж в аеропорту. Якщо ж ситуація, як з Корбаном, то краще не срамитися. В кримінальних колах кажуть: якщо дістав ножа, то ріж. Дістав і не ріжеш — ти півень", - додав Золотарьов.

На його думку, в Україні олігарх вестиме діяльність проти влади.

"У нього є телеканал, Федерація роботодавців. Олігархічно рятуватиме країну. Уряд Яценюка проводить деіндустріалізацію країни. Це не подобається олігархам, б'є по їхніх інтересах. Тому Фірташ намагатиметься оформити сильну опозицію. Бо "Опозиційний блок" в дуже слабкому вигляді, напіврозвалений. Далі йтиметься або про ребрендинг, або переформатування в нову політичну силу. Плюс Фірташ дуже багато знає про нашого президента. Тому й повертається. Бо знаємо про домовленості, за якими Порошенко переміг у першому турі президентських виборів. Звідси й така хоробрість", - наголосив політолог.

Він вважає, що до Фірташа можуть приєднатися й інші олігархи.

"Крах режиму Януковича почався з того, що ним були незадоволені всі — від мільярдерів до простих українців. Саме зараз у Порошенка теж складається така ж небезпечна ситуація", - сказав Золотарьов.

Нагадаємо, вчора прес-секретар мільярдера Дмитра Фірташа зробив заяву. Сказав, що той приїде в Україну 2 грудня на з'їзд Федерації роботодавців.

Фірташа арештували в Австрії 12 березня торік за запитом влади США. Земельний суд Відня у кримінальних справах звільнив його під заставу в 125 млн євро і зобов'язав не залишати Австрію. 30 квітня 2015 року цей же суд відхилив запит Мін'юсту США про екстрадицію Фірташа до цієї країни. Україна - одна з небагатьох країн, в яку з Австрії може виїхати Фірташ. У нас немає угоди з США про екстрадицію.

Зараз ви читаєте новину «Фірташ кинув виклик президентові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути