четвер, 09 жовтня 2014 00:50

Філарет попередив: якщо Путіна не зупинити зараз - наслідком буде Третя світова війна

Філарет попередив: якщо Путіна не зупинити зараз - наслідком буде Третя світова війна
Фото: focus.ua

Предстоятель Української православної церкви Київського Патріархату Філарет закликає міжнародне співтовариство запобігти розпалюванню Третьої світової війни.  нПро це йдеться в зверненні Філарета до глав держав, парламентів і народів Європи, опублікованому на сайті Української православної церкви Київського Патріархату.

"Росія окупувала Крим, захопила контроль над частиною Донецької та Луганської областей, використовує на українській території свої війська і найманців, поширює через медіа та офіційних осіб відверту брехню про події в Україні. Все це несе загрозу не тільки нашій країні, але миру у всьому світі . Адже якщо кремлівський агресор не буде зупинений зараз - наслідком буде Третя світова війна, в якій може бути застосована і ядерна зброя", - йдеться в зверненні.

Предстоятель УПЦ КП додав, що це твердження не перебільшене.

"У 1994 р Україна відмовилася від третього за чисельністю ядерного арсеналу, отримавши від ядерних держав, зокрема Великобританії, Франції та Росії, гарантування недоторканності своїх кордонів. Нині ці гарантії розтоптані Росією, яка стала агресором і окупантом", - заявив Філарет.

Він упевнений, що якщо міжнародне співтовариство не зупинить російську агресію і не продемонструє, що "будь-яка держава, незалежно від своєї військової потужності, знаходиться під захистом міжнародного права, договори діють, а їх порушення карається, в такому випадку зруйнується вся архітектура світової безпеки". За словами Філарета, світова історія довела, що політика умиротворення агресора ніколи не приводила до миру, бо поступки агресор сприймає як слабкість і заклик до активніших, наступальним діям.

"Помилки 1930-х років, коли умиротворення Гітлера призвело до Другої світової війни, повинні стати гласним застереженням, особливо якщо врахувати, що в руках Гітлера, на відміну від Путіна, не було ядерної зброї", - продовжив глава УПЦ КП.

Філарет нагадав, що історично Україна є невід'ємною частиною Європи, і за своє європейське майбутнє, за право бути європейцями український народ повстав проти тиранії восени минулого року.

"Події в Україні недалекі, тому що вони безпосередньо стосуються Європи і всього світу. Анексія Путіним Криму та спроби захопити Донбас - це те ж саме, що і аншлюс гітлерівським Рейхом Австрії, окупація Судетської області та знищення Чехословаччини - прелюдія до Третьої світової війни. Знаючи урок "мюнхенського умиротворення агресора", зараз демократичні країни і всі люди доброї волі ще мають можливість зупинити скочування світу в безодню катастрофи. Потрібно зупинити зло, поки не надто пізно", - закликав він.

Тому предстоятель УПЦ КП від імені мільйонів українців закликав країни-гаранти Будапештського меморандуму, всі європейські країни, а також США забезпечити виконання гарантій, допомогти Україні зупинити агресора і відновити суверенітет держави в межах її визнаних міжнародним правом меж, використавши для цього всі необхідні засоби.

Зараз ви читаєте новину «Філарет попередив: якщо Путіна не зупинити зараз - наслідком буде Третя світова війна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути