Ексклюзиви
субота, 09 лютого 2013 15:09

Фесенко: "Позбавлення мандатів Балоги і Домбровського — серйозна помилка влади"

Фесенко: "Позбавлення мандатів Балоги і Домбровського — серйозна помилка влади"
Володимир Фесенко: це дуже негативний прецедент. Фото: liga.net

Рішення Вищого адміністративного суду, який позбавив мандатів народних депутатів Павла Балогу і Олександра Домбровського, зіграє на послаблення влади.

Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив політолог Володимир Фесенко.

"Це не перша ситуація, коли суди втручаються у результати виборчого процесу. У нас було подібне і в 2002 році, і на нещодавніх парламентських виборах. Але це перший прецедент, коли через декілька місяців після виборів фактично позбавляють депутатських мандатів людей, які вже стали депутатами. Це прецедент і він дуже негативний. Фактично, відкривається скринька Пандори. Він не тільки підтверджує використання судової системи і вибіркового політичного правосуддя, а й руйнації українського парламентаризму. Бо ніхто не може гарантувати, що завтра не з'являться такі самі вироки по іншим депутатам. З іншого боку, поява такого судового рішення напередодні саміту Україна-ЄС, на жаль, стане ще одним приводом для негативних оцінок внутрішньополітичної ситуації в Україні: і з судовою системою, і з парламентом, і з виборами. Це не працює на інтереси країни", - пояснив політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Павла Балогу змушують вступити в парламентську більшість - Карасьов

Окрім того, це рішення- "серйозна помилка людей, які його спровокували", запевняє Фесенко.

"Це намагання діяти старими методами у новій політичній ситуації. Як не парадоксально, це не зміцнить владу. Бо всі розуміють, що це — певна помста і Балозі і удар по незалежним мажоритарникам. І це збільшить коло прямих або опосередкованих опонентів влади і президента зокрема. Тобто, це послабить владу. Для неї ця ситуація створює дуже серйозні політико-правові протиріччя", - наголосив він.

Мажоритарники почнуть потроху дистанціюватися від влади, вважає політолог.

"З політичної точки зору наслідки будуть дуже неоднозначними. Ті, хто хотів налякати депутатів-мажоритарників, тільки збільшили в цьому середовищі коло опонентів для влади. Навіть всі, хто залишаються у фракції "Регіонів", думаю, не будуть підтримувати цю владу, яка намагається так цинічно ними маніпулювати. Ясно, що воювати з владою вони не будуть, але не підтримувати деякі рішення влади, вони будуть. Відходитимуть від режиму. Це тільки збурить ситуацію у Верховній Раді. З'явиться ще один додатковий чинник конфліктності і протиріч в парламентському середовищі",- пояснив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Список людей, які змінили погляди і пішли до влади

У будь-якому разі, крапку у цьому конфлікті ще не поставили.

"Формально, в цих мажоритарних округах мають призначити перевибори. Я не берусь оцінювати юридичну складову цієї справи. Але, наскільки я пам'ятаю, по Домбровському вже було рішення Адміністративного суду, бо був конфлікт. Не знаю, чи можна якось оскаржити це рішення, але така спроба точно буде. З іншого боку, на це має якось прореагувати Верховна Рада. Бо раніше такого не було, щоб позбавляли мандатів. Не знаю навіть, чи це взагалі конституційно. Тому тут може бути звернення і в Конституційний суд: наскільки є правомірним таке рішення Вищого адміністративного суду".

Нагадаємо, вчора у своєму Facebook Віктор Балога написав, що його брата Павла Балогу, а також Олександра Домбровського ВАСУ позбавив депутатських мандатів. На сайті відомства цю інформацію досі не оприлюднили.

Зараз ви читаєте новину «Фесенко: "Позбавлення мандатів Балоги і Домбровського — серйозна помилка влади"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

165

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути