пʼятниця, 13 березня 2015 09:04

Євросоюз заблокував "атомну" угоду між Росією та Угорщиною - ЗМІ

Євросоюз заблокував "атомну" угоду між Росією та Угорщиною - ЗМІ
Фото: zakarpattya.net.ua

Угода між Росією та Угорщиною з будівництва двох енергоблоків атомної електростанції в місті Пакш заблокована Євросоюзом, повідомляє Finacial Times.

"Раніше Європейська спільнота з атомної енергії відмовилося погодити імпорт Угорщиною ядерного палива з Росії. Влада Угорщини оскаржила рішення, однак, 28 комісарів країн — членів ЄС у ході зустрічі, що відбулася минулого тижня, підтримали позицію "Євроатому". Подробиці переговорів були засекречені", — пише газета.

Finacial Times зауважує, що ЄС може накласти вето на цю угоду, адже дві спеціальні комісії з'ясовували, наскільки російсько-угорська співпраця відповідає принципам єдиної Європи. Як повідомляли тоді джерела FT в Брюсселі, під сумнів було поставлено як технічну, так і фінансову сторону контракту.

Європейських чиновників збентежив той факт, що "Росатом" отримав контракт без конкурсу. Крім того, Угорщина не отримала схвалення на підписання договору від європейського агентства, що займається питаннями атомної енергії. При цьому угода з Росією викликала суперечки і в самій Угорщині, де опозиція заявила про те, що контракт не тільки занадто дорогий, а й посилює залежність Будапешта від Москви. Однак угорський прем'єр Віктор Орбан тоді відкинув всі звинувачення.

Тепер же Угорщина повинна або укласти новий договір на постачання палива, або оскаржити прийняте Єврокомісією рішення.

Нагадаємо, 3 березня 2015 угорський парламент схвалив закон, за яким на 30 років будуть засекречені ключові положення контракту з "Росатомом" на добудову єдиної в країні АЕС.

Атомна електростанція "Пакш" — єдина діюча атомна електростанція в Угорщині. Станція розташована в 100 кілометрах від Будапешта, в 5 км від міста Пакш. Побудована за радянським проектом, всі 4 реактора — типу ВВЕР-440. Планується будівництво двох реакторів ВВЕР-1200. АЕС виробляє більше 42 відсотків всієї електроенергії, що виробляється в країні.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз заблокував "атомну" угоду між Росією та Угорщиною - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути