середа, 21 березня 2012 08:37

Євросоюз хоче посилити санкції проти Білорусі

Євросоюз хоче посилити санкції проти Білорусі

Рада міністрів Європейського союзу в закордонних справах обговорить у п'ятницю, 23 березня, ситуацію в Білорусі.

Про це 20 березня на брифінгу в Брюсселі оголосив високопоставлений представник Європейської зовнішньополітичної служби. Він повідомив, що "можуть бути посилені обмежувальні заходи ЄС" проти Білорусі, враховуючи "нове погіршення ситуації".

Голова підкомітету Європарламенту з прав людини Барбара Лохбіллер 19 березня повідомила в Брюсселі, що Рада ЄС готує додаткові обмежувальні заходи проти Мінська.

Держави-члени ЄС 28 лютого вирішили відкликати для консультацій своїх послів в Білорусі та викликати в свої міністерства закордонних справ білоруських послів в тих країнах, де вони є. Це було зроблено "на знак єдності та солідарності" після того, як білоруська влада зажадала, щоб глава представництва ЄС в Мінську і посол Польщі в Білорусі покинули країну для консультацій.

Євросоюз вперше висунув обмежувальні заходи проти білоруської влади у 2004 році як реакцію на зникнення чотирьох представників опозиції в 1999 і 2000 роках. З часом ці санкції розширювалися і посилювалися. Востаннє це сталося 28 лютого. Нині 227 представників влади Білорусі є об'єктами "заморожування" банківських активів в Європі та заборони на в'їзд на територію ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угоду про асоціацію кинули до в'язниці, й українська влада тримає ключ - Європейські дипломати

В ЄС їх вважають відповідальними або причетними до порушення міжнародних виборчих норм, якими відзначені вибори 2006 і 2010 років, а також до репресій проти цивільного суспільства і демократичної опозиції. Деякі підпали під санкції ЄС за фінансову підтримку влади або за користування вигодами від близькості до неї. "Заморожені" авуари трьох компаній, пов'язаних з цими особами.

Ще чотирьом особам, залученим до справи про зникнення людей в 1999-2000 роках, заборонено в'їзд до Євросоюзу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ: Перед світовою економікою постала нова загроза - ціни на нафту

З червня 2011 року діє ембарго на поставку до Білорусі зброї та предметів, які можуть бути використані в ході репресій.

Всі раніше прийняті обмежувальні заходи проти Білорусі діють до 31 жовтня 2012 року.

Негативну реакцію в Євросоюзі викликала кару в Білорусі Владислава Ковальова та Дмитра Коновалова, звинувачених у справі про вибух в мінському метро. На думку Брюсселя, процес над двома білорусами не був організований належним чином. Крім того, Євросоюз виступає твердим противником смертної кари як міри покарання за будь-яких обставин, і верховний представник ЄС із зовнішньої політики Кетрін Ештон зробила 17 березня відповідну заяву.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз хоче посилити санкції проти Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути