понеділок, 20 липня 2009 10:07

Європа хоче, щоб "Нафтогаз" відмовився від дотацій

Європа хоче, щоб "Нафтогаз" відмовився від дотацій

Європейські банки заявили, що не дадуть НАК "Нафтогаз України" кошти, необхідні для закупівлі газу, якщо компанія не відмовиться від дотування продажу палива теплокомуненерго.

Європейські банки - потенційні кредитори "Нафтогазу України" вимагають, щоб ціни на газ у країні не дотувалися з держбюджету, заявив у п"ятницю офіційний представник Єврокомісії Марк Грій, пише у понеділок "Комерсант-Україна".

За словами Грея, рішення про виділення кредиту буде ухвалене після того, як Україна назве терміни відмови від дотацій.

"Єврокомісія та міжнародні фінансові інститути попросили Україну надати більш детальний графік проведення реформ", - повідомив він.

З держбюджету зараз дотується різниця між ціною купівлі газу теплокомуненерго (ТКЕ) у "Нафтогазу" (1176 грн чи близько $153,7 за тисячу кубометрів) і ціною закупівлі монополією палива в Росії (середньорічна ціна – $228 за тисячу кубометрів).

У Нацкомісії регулювання електроенергетики вважають, що питання підвищення цін на газ для ТКЕ може бути розглянуте до кінця року.

А голова комісії Валерій Кальченко заявив, що нинішній рівень цін на газ для населення і ТКЕ давно "не має економічного обґрунтування".

Підвищення ціни на газ для ТКЕ до рівня, необхідного для відмови від дотацій, призведе до дворазового зростання тарифів ТКЕ на гарячу воду й опалення для населення, підрахував заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

Серед варіантів вирішення проблеми в Єврокомісії називають уведення розподільних рахунків при розрахунку за газ, коли кошти, які населення сплачує за гарячу воду й опалення, у першу чергу будуть надходити НАК "Нафтогаз України" у рахунок сплати газу, говорить Грей.

А експерт Максим Шеїн вважає, що "Нафтогаз" буде змушений увести для ТКЕ стовідсоткову передоплату за купований газ. "Саме так працює європейський газовий ринок", - підкреслює експерт.

З проханням дати кредит на закупівлю газу в розмірі $4 млрд НАК "Нафтогаз Україна" звернулася до Єврокомісії в червні. У комісії тоді відмовили у виділенні коштів, пообіцявши допомогти в організації переговорів з великими європейськими банками. Переговори ведуться досі.

Раніше Україна вже обіцяла МВФ в обмін на кредит до кінця року підвищити ціни на газ для населення на 20%, повідомляв заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак. А прем"єр Юлія Тимошенко висловила сумнів, що ціни на газ виростуть цього року, запропонувавши не "жити чутками", а дочекатися підписання меморандуму. Українська правда
Зараз ви читаєте новину «Європа хоче, щоб "Нафтогаз" відмовився від дотацій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути