пʼятниця, 24 травня 2013 14:19

Єврокомісія розчарована забороною проведення гей-параду в Києві

Єврокомісія розчарована забороною проведення гей-параду в Києві
Брюссель нагадав Києву про фундаментальні права всіх громадян на мирні зібрання та свободу висловлювань. Фото: evesti.mk

Європейська комісія з розчаруванням сприйняла рішення про заборону проведення публічних зборів, крім офіційних, у Києві, 25 травня, і закликає українську владу поважати і захищати права своїх громадян на мирні зібрання.

Таку заяву в п'ятницю в Брюсселі, коментуючи ситуацію з проведенням гей-параду в Києві 25 травня, зробив представник європейського комісара з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефана Фюле Пітер Стано.

"У ЄС наголосили, що Марш рівності вже був скасований торік організаторами з причин стурбованості питаннями безпеки. Отже, у цьому році делегація ЄС у Києві закликала місцеві влади та міліцію зробити все можливе, що в їхніх силах, щоб запобігти повторенню подібного сценарію під час запланованого "Маршу рівності" (25 травня), а також ефективно гарантуватиме права кожному на свободу зборів, не ставлячи їх особисту безпеку під загрозу", - зазначив Стано.

За його словами, у нинішній четвер, під час діалогу Україна-ЄС із прав людини, Брюссель нагадав Києву про фундаментальні права всіх громадян на мирні зібрання та свободу висловлювань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свобода" прослідкує, чи проводитимуть гей-парад у Києві

"ЄС відзначає структурні недоліки в існуючих законодавчих рамках і адміністративній практиці в Україні при реалізації права на мирні зібрання, про що докладно йдеться у недавньому рішенні Європейського суду з прав людини у справі Вєренцова. Рівні права - це європейські цінності. Такі події, як "Марш рівності" - це про соціальної стабільності і толерантності. Толерантність є невід'ємною цінністю для згуртування будь-якого суспільства", - підкреслив представник ЄК.

Стано запевнив, що Європейська комісія прихильна до цінностей, які закріплені у договорах ЄС та Хартії основних прав, особливо, "коли мова йде про повагу прав людини і фундаментальних свобод, включаючи свободу зборів і виразів, так само, як недискримінацію за ознаками статі, раси чи етносу, релігії чи віри, сексуальної орієнтації, інвалідності або віку".

"ЄК продовжуватиме підтримувати і заохочувати заходи, спрямовані на подальше зміцнення сприятливого клімату для повного здійснення прав людини у наших країнах-партнерах, у тому числі, відкриті і конструктивні дебати з приводу визнання та захисту прав лесбіянок, геїв, бісексуалів і транссексуалів, а також меншин у цілому", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Єврокомісія розчарована забороною проведення гей-параду в Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

57

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути