середа, 14 листопада 2012 18:24

"Якщо українську мову не знають держслужбовці, то як вимагати її знання від інших?" - Мовчан

"Якщо українську мову не знають держслужбовці, то як вимагати її знання від інших?" - Мовчан
Павло Мовчан: в Україні мовою ніхто займатися не хоче. Фото: obozrevatel.com

Українську мову не знають навіть держслужбовці, то ж вимагати її знання від інших немає сенсу.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат, голова товариства "Просвіта" Павло Мовчан.

Він підтримує закон Росії, який зобов'язує трудових мігрантів складати іспит на знання російської мови. "Така практика існує в цілому світі. Ані у Німечиині, ані у Фракнції, ані в США, ані в Канаді ви не отримаєте роботи без знання мови тієї чи іншої держави. Там це питання стимулюється. Такі речі треба заохочувати. Головне, щоби це було і в нас", - підкреслив Мовчан.

Водночас, він зауважив, що в Україні цим питанням займатися ніхто не хоче, оскільки не бачить в цьому необхідності.

"У нас ніхто з трудових мігрантів, починаючи від працівників, які вже стали навіть держслужбовцями, не володіє українською. У нас цим просто не займалися. В різних проектах, постановах, концепціях розвитку української мови це було передбачено, але вони ніколи не ставали практикою. Тому від нашої першої урядової особи, до будь-якого чиновника обласного чи районного рівня півдня чи сходу, державну мову не вважають за необхідність", - наголосив Мовчан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колесніченко вже дошкуляє бізнесу за невиконання мовного закону

Мовною політику в державі ніхто не займається, зауважив голова "Просвіти".

"Для того, щоби вирішувати мовну тему, не треба декларувати, вимагати, треба робити. Наприклад, необхідно відкривати курси української мови, видавати словники і так далі, - розповів він. - Тому я вітаю Росію, яка хоче натуролізувати громадян, які бажають працювати і жити в тій державі. Це треба підтримувати".

Мовчан додав: "Такого бажання у наших державних службовців немає. В коридорах влади не володіють українською, не хочуть цього, не стимулюють її розвиток. А поки не буде цієї стимуляції, що ми будемо вимагати від інших? Якщо люди, навіть ті ж трудові мігранти, несуть хабара державному чиновнику за те, щоб пошвидше оформити документи, то куди там ще іспити складати. Вони можуть ставати громадянами України, бачачи, що знання української непотрібне".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яворівський: "Я не здивуюся, якщо завтра Колесніченко матиме претензії до ООН за невиконання мовного закону"

Він зауважив, що у нормах про отримання громадянства України також положення про знання української мови записано, але ж його ніхто не виконує.

"У нас же записано, що і державний службовець має володіти державною мовою. На то він і державний службовець і мова українська — державна. Але у них існує усвідомлення того, що це — територія, а не держава, територія для їхнього економічного інтересу", - підкрселив Мовчан.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо українську мову не знають держслужбовці, то як вимагати її знання від інших?" - Мовчан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути