вівторок, 09 квітня 2013 17:58

Якщо Янукович підпише "виіїзні" закони, то перестане бути гарантом Конституції - Кириленко

Якщо Янукович підпише "виіїзні" закони, то перестане бути гарантом Конституції - Кириленко
В'ячеслав Кириленко. Фото: dni.com.ua

Розібратися із законами, прийнятими більшістю на "виїзному" засіданні, можна буде лише після появи в Україні незалежних судів.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат від фракції "Батьківщина" В'ячеслав Кириленко, говорячи про те, що спікер Володимир Рибак підписав декілька законів, ухвалених на так званому "виїзному" засіданні більшості на Банковій.

Кириленко переконаний, що якщо ці закони підпише і президент Віткор Янукович, то після цього він перестане бути гарантом Конституції. "Треба поставити питання президенту: що потрібно буде робити після цього (як він підпише ці закони — ред.). Бо коли він надасть статусу законів незаконно ухваленим рішенням, то він після того автоматично перестає бути гарантом додержання Конституції і законності в Україні", - зауважив парламентар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яворівський розповів, чого відкличе свій законопроект, яким хоче скасувати "виїзні" закони

Він додав: "Янукович може це зробити як фізична особа, але як гарант Конституції він ніяк не може цього зробити. Бо точно знає — засідання, яке відбулося 4 квітня в комітетах на вулиці Банковій, не було засіданням Верховної Ради України. Це було засідання депутатів двох фракцій та частини позафракційних, у якому, за нашими даними, фізично взяли участь 168 депутатів, а ніякі не 244".

Водночас, відповідаючи на уточнювальне запитання, що робитиме опозиція в разі таки підписання цих законів президентом, Кириленко наголосив, що вирішити це можна буде тільки після того, як в Україні з'явиться незалежне судочинство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо Янукович підпише закони, які було ухвалено під час виїзного засідання, то стане організатором злочину - Тягнибок

"Про те, як не порушувати закон, повинен думати президент. А якщо ви думаєте, що ми повинні піти і лягти кістьми під Адміністрацію президента, то це не так. Якщо президент приймає свідоме рішення про порушення Конституції — значить це його свідоме рішення, яке, звичайно, буде оскаржуватися потім у різноманітних судових інстанціях. Але очевидно, що це матиме сенс тільки тоді, коли судова система буде незалежною", - наголосив нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УДАР: Рибаку доведеться відповідати за підписи під "виїзними" законами

Відповідаючи на запитання, як він оцінює підписання цих законів спікером Рибаком, Кириленко підкреслив: "Так само як і можливий підпис президента — це підпис, який є незаконним".

Зараз ви читаєте новину «Якщо Янукович підпише "виіїзні" закони, то перестане бути гарантом Конституції - Кириленко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути