вівторок, 30 вересня 2014 18:22

ЄС хоче посилити контроль за "Газпромом"

ЄС хоче посилити контроль за "Газпромом"
Фото: vedomosti.ru

Євросоюз має намір посилити контроль за газогонами на території Європи через наявність на енергетичному ринку таких монополістів, як російська компанія "Газпром". Про це у вівторок, 30 вересня, повідомляє інформагенція Reuters з посиланням на проект заключного документа саміту ЄС, що відбудеться наприкінці жовтня. За наявними у інформаційної агенції даними, керівники держав та урядів країн ЄС планують "лібералізувати газовий та енергетичний ринки у Євросоюзі на ефективній та послідовній основі".

Як відомо, у так званому Третьому енергетичному пакеті, ухваленому в ЄС 2009 року, передбачено, що власниками розташованих на території ЄС магістральних трубопроводів не можуть бути компанії, які займаються видобутком газу. Таким чином забезпечується недискримінаційний доступ до інфраструктури для усіх постачальників, а також розділення продажу та транспортування газу. Правила набули чинності у 2011 році з перехідним періодом до 2014 року, оскільки кожна країна-член ЄС мала внести відповідні зміни у національне законодавство.

Через чинні у ЄС норми досі не з'ясований статус проекту "Південний потік", за яким російський газ має постачатись до ЄС в обхід України країнами Південної Європи. Навесні 2014 року Росія оскаржила дію "Третього енергопакета ЄС" до Світової організації торгівлі. У липні цього року міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров закликав Єврокомісію зробити виняток для проекту "Південний потік" з чинного енергетичного законодавства ЄС.

Єврокомісія, у свою чергу, висловлює сумніви щодо прокладання "Південного потоку". За її позицією, неприпустимо, щоб постачальник природного газу одночасно контролював і доступ до самого газогону.

Через це свою участь у будівництві "Південного потоку" заморозила Болгарія. За таке рішення Софія наразилась на жорстку позицію Москви, яка погрожує припиненням газопостачання до Європи.

Зараз ви читаєте новину «ЄС хоче посилити контроль за "Газпромом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути