вівторок, 22 листопада 2022 14:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Єрмак концентрує владу в Україні. Журналісти побачили негативну тенденцію

Єрмак концентрує владу в Україні. Журналісти побачили негативну тенденцію
Посада керівника Офіса президента не передбачає повноважень контролювати все і вся, нагадали журналісти. Фото: president.gov.ua

На державних посадах почали опинятися люди, які так чи інакше пов'язані із керівником Офіса президента Андрієм Єрмаком.

В оточенні однієї людини концентрується влада в Україні. Про це повідомили журналісти Bihus.info.

При цьому посада керівника ОП не передбачає повноважень контролювати все і вся. Керівник ОП може пропонувати президенту, кого призначити в Офісі і радниками президента. А не генпрокурором чи у наглядові ради держпідприємств.

"Перераховувати поіменно всіх друзів Єрмака на посадах не вистачить ефіру. Його креатури були призначені очільниками кількох обласних адміністрацій. Отримали посади в КМДА, на чолі прокуратури Києва, у Мінкульті. Дружні стосунки у нього із свіжопризначеним очільником Фонду держмайна. Його креатур багато в Офісі президента.

Якщо порахувати, то вийде що під час повномасштабної війни Росії проти України щонайменше шість керівних посад у владі обійняли люди з оточення очільника Офісу президента. Це означає, що один посадовець в Україні надзвичайно посилює свій вплив навіть під час війни. Що владні повноваження в умовах скорочення прозорості отримують кадри, лояльні до однією людини. Ця тенденція не може не насторожувати. Бо нам важливо не лише здобути перемогу на фронті. Важливо після перемоги не прокинутися Росією. Роз'їденою кумівством і корупцією авторитарною країною", – сказано у сюжеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Реакції не буде?" – після корупційного скандалу голову ОВА побачили з президентом у Херсоні

Державні посади очолили наближені до Єрмака люди – бізнеспартнери, радники, давні знайомі.

Коли Укрнафта перейшла у повну власність держави, а саме Міністерство оборони, у ній змінилася наглядова рада підприємства. Із п'яти наглядачів двоє близькі до Єрмака: юристка Роза Топанова і його радник Андрій Гота.

Топанова була юристкою у фірмі Єрмака "Міжнародна правнича компанія", яку він створив наприкінці 90-их.

Єрмак із Топановою заснували акціонерне товариство із такою ж назвою. Топанова також входить до складу наглядової ради державного Ощадбанку за квотою Кабінету міністрів.

Іншим прикладом призначення знайомих Єрмака на посади журналісти називають призначення Олексія Резнікова на посаду міністра оборони. У квітні цього року у Резнікова з'явився новий заступник – Денис Шарапов, давній бізнеспартнер Єрмака. Їх пов'язують три приватні компанії і одна громадська організація.

Шарапова призначили керівником новоствореної Агенції оборонних закупівель, що повинна займатися усіма закупівлями в Україні у сфері нацбезпеки і оборони.

І Резніков, і Шарапов запевнили журналістів, що багаторічний бізнесове партнерство із Єрмаком не мало впливу на призначення.

Торік продюсера Артема Колюбаєва призначили голови Ради з держпідтримки кінематографії, що роздає державні кошти на створення українського кіно.

Колюбаєва з Єрмаком поєднувала спільна приватна компанія "Ама віжн", створена у 2018 році.

Генерального прокурора Андрія Костіна журналісти називають людиною, яка зобов'язана Єрмаку за отримання посади.

Єрмак і Костін підтверджували своє давнє знайомство. Кандидатуру Костіна Єрмак пропонував включити у списки кандидатів у народні депутати від президентської партії "Слуга народу".

Голова Національного банку Андрій Пишний також старий знайомий Єрмака. Разом із Єрмаком вони у 2016 році створили ГО "Відчуй", що займається допомогою людям із порушенням слуху.

Ще один позаштатний радник Єрмака – Руслан Магомедов – з лютого очолює Нацкомісію з цінних паперів фондового ринку. Саме ця комісія забрала акції Укрнафти і передала їх у власність Міноборони.

Президент Володимир Зеленський призначив Єрмака керівником ОП у лютому 2011 року. Єрмак замінив на посаді Андрія Богдана, адвоката олігарха Ігоря Коломойського.

До роботи керівником ОП Єрмак був помічником Зеленського. Раніше – помічником нардепа-"регіонала" Ельбруса Тадеєва.

Кумом Єрмака є заступник голови парламентської фракції "Слуга народу" Микола Тищенко.

Зараз ви читаєте новину «Єрмак концентрує владу в Україні. Журналісти побачили негативну тенденцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути