четвер, 18 вересня 2014 13:51

ЄП у наджорсткій резолюції закликав виключити Росію зі SWIFT і заглушити "Південний потік"

ЄП у наджорсткій резолюції закликав виключити Росію зі SWIFT і заглушити "Південний потік"
Фото: www.capital.ua

Європейський парламент висловився за зміцнення єдності позиції країн Євросоюзу щодо Росії, закликав ЄС переосмислити відносини з РФ, відмовитися від концепції стратегічного партнерства і готовий знайти новий узгоджений підхід в цьому питанні.

Про це йдеться у резолюції "Положення в Україні і стан відносин між Європейським союзом і Росією". Її прийняли у четвер на пленарній сесії Європарламенту в Страсбурзі.

Європарламент закликав ЄС і вхідні в нього країни не скасовувати введені проти Росії санкції, якщо Москва не виконає поставлених умов по деескалації ситуації в Україні, і бути готовими ввести нові обмежувальні заходи, в тому пропонується розглянути можливість виключення Росії зі співробітництва в ядерній сфері і з системи міжнародних розрахунків SWIFT.

Європарламент включив в свою резолюцію підтримку рішень саміту НАТО про зміцнення колективної безпеки відповідно до статті 5 Вашингтонського договору - про посилення східної периферії альянсу. ЄП закликав ЄС розглядати газові сховища, трубопровідні з'єднання та реверсні трубопроводи як стратегічні об'єкти і регулювати частку бізнесу третіх сторін у цій сфері.

Країнам Євросоюзу адресований заклик скасувати заплановані угоди з Росією в енергетичній галузі, у тому числі по газопроводу "Південний потік".

У документі містяться раніше озвучені положення про нелегітимність приєднання Криму до Росії та невизнання його країнами ЄС. Водночас вітається досягнуте припинення вогню на сході України та надання Києвом особливого статусу ряду районів Луганської та Донецької областей.

Європейські законодавці підкреслюють ключову роль ОБСЄ у вирішенні української кризи, зажадавши невідкладно розмістити спостерігачів ОБСЄ на всьому протязі тієї частини україно-російського кордону, яку зараз контролюють противники влади України. Вони відзначають важливість встановлення загальнонаціонального діалогу в Україні, уникаючи пропаганди та мови ненависті.

Зараз ви читаєте новину «ЄП у наджорсткій резолюції закликав виключити Росію зі SWIFT і заглушити "Південний потік"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути